Linkovi

Rekordni broj ratnih veterana takmiči se na kongresnim izborima


Svi osim jednog su Demokrate, a većina su veterani ratova u Iraku i Avganistanu. Novinar Glasa Amerike, Džef Svikord razgovarao je sa dvoje demokrata i jednim republikanskim kandidatom za koje se očekuje da imaju najviše šansi za pobedu.

U dnevnoj sobi u kući porodice Džekson, 32-ogodišnji Patrik Marfi obraća se grupi suseda koji su se okupili da ga čuju. Marfi, veteran rata u Iraku, kandidat je za člana Predstavničkg doma u osmom kongresnom okrugu u Pensilvaniji. u blizini Filadelfije.

“Mogu da vam kažem da smo od primarnih izbora 16. maja prikupili 20 hiljada dolara za naši kampanju,” kaže Marfi.

Patrik Marfi je jedan od 10-oro veterana ratova u Iraku i Avganistanu koji se takmiče za Kongres. Samo jedan od njih je Republikanac. Za razliku od izbora 2004. Demokrate smatraju da je Amerika sada zabrinuta politikom predsednika Buša u Iraku. A, u svim izbornim trkama širom zemlje oni su pitanje Iraka postavili na prvo mesto.

“Potrebna nam je promena pravca u Iraku. Zbog toga su nam potrebni i novi lideri koji će ustati i reći – gospodine predsedniče, vreme je da se naši vojnici vrate kući - i koji će biti vrlo jasni u tom pogledu. To je ono što treba da uradimo,” kaže Marfi.

Na američkom srednjem zapadu, u šestom okrugu u državi Ilinoj, u predgradjima Čikaga, Temi Dakvort je još jedan irački veteran koji se kao Demokrata takmiči za Kongres. Ona je služila kao pilot helikoptera u Iraku i ostala bez obe noge kada je njen helikopter oboren. Dakvort je bila protiv tog rata od početka. Poput drugih demokratskih kandidata, njena strategija je da kritikuje politiku predsednika Buša i oba doma Kongresa koje kontrolišu Republikanci već šest godina.

“Jednostavno, mislim da naši političari nisu dorasli žrtvama koje podnosi naša vojska. Zbog toga želim da budem tamo – u Kongresu kada sledeći put budemo odlučivali o tome da li da idemo u rat kako bismo bili sigurni da shvatamo pravu cenu rata i da je to ispravna stvar koju treba uraditi,” kaže Temi Dakvort.

A, a u 17. kongresnom okrugu u zapadnom Teksasu, Ven Tejlor je jedini ratni veteran koji će biti kandidat Republikanske stranike na izborima. On se takmiči protiv sadašnjeg demokratskog kongresmena u okrugu u kojem se inače nalazi i ranč predsednika Buša u Krofordu.

Ven Tejlor je harvardski diplomac i uspešan biznismen, a u Iraku je služio kao marinski kapetan. Tejlor je odlučni sledbenik predsednika Buša i podržava rat u Iraku. On kaže da SAD ne bi trebalo da se povuku iz Iraka dok posao ne bude obavljen.

“Znate, nismo zabrinuti za naše trupe na terenu. Imamo najbolju vojsku na svetu. Ponosan sam što sam služio deset godina u marinskom korpusu sa nekim izuzetnim mladim ljudima i ženama koje se bore za našu zemlju i za našu slobodu. Brinu me liberalne Demokrate koje nastoje da potkopaju predsednikova nastojanja i nastojanja naše vojske da osiguramo da ostanemo slobodni,” kaže Ven Tejlor.

Članovi izbornog štaba Vena Tejlotra odbili su da razgovaraju o rezultatima anketa. U slučaju antiratnog kandidata Patrika Marfija, ankete pokazuuju da on stiče prednost. U maju on je zaostajao 14 procenata za svojim republikanskim protivnikom. U julu, ta razlika se smanjila na šest odsto. Poslednja anketa za Temi Dakvort pokazivala je da je ona bila izjednačena sa svojim protivnikom, a posmatrači smatraju da je od tada prešla u vodjstvo. Pokazatelji za to dvoje kandidata sugerišu da antiratna platforma ima uspeha kod birača. Ipak pravi test biće sami izbori u novembru.

XS
SM
MD
LG