Linkovi

Američki zakonodavci naneli težak udarac onlajn kockanju


Američki senat nedavno je usvojio novi zakonski predlog zahvaljujući kojem bi onlajn kockarima bilo gotovo nemoguće da naplate svoj dobitak.

Očekuje se da će predsednik Buš uskoro potpisati taj akt čime će on postati zakon kojim se zabranjuje upotreba kreditnih kartica, čekova i elektronskih transfera novca za plaćanje onlajn kockanja. Medjutim, internet sajtovi koji se bave tim aktivnostima – kažu da planiraju da uzvrate udarac.

Vrednost eonica na berzi, kompanija koje se bave onlajn kockanjem - drastično je pošto su oba doma Kongresa usvojila takozvani Akt o sprečavanju nezakonitog internet kockanja. Ta mera zabranjuje finansijskim institucijama i kompanijama koje izdaju kreditne kartice da primaju uplate za kockanje preko interneta. Zakonodavci kažu da zakon ima za cilj da zaštiti Amerikance, posebno mladje, od opasnosti koje donosi kockanje. Kit Vajt, izvršni direktor Nacionalnog saveta za probleme s kockanjem, kaže:

«Mislimo da su tinejdžeri i oni malo stariji posebno ugroženi. Kada govorimo o Internet kockanju, od svih generacija koje smatramo rizičnim, najviša stopa kockanja preko interneta je kod onih od 18 do 24 godine. Isto tako, oni imaju i najvišu stopu problema s kockanjem,» kaže Vajt.

Neki analitičari međutim tvrde da će biti teško sprovesti ovaj zakon, jer će kockari jednostavno pronaći druge načine da proslede novac internet sajtovima za klađenje ili njihovim agentima.

«Ja igram za novac, voleo bih da je odgovor više filozofski, ali to je jedini razlog», kaže Frenk, 22-godišnji kockar, koji nije želeo da se koristi njegovo prezime. Kako kaže, jednom je igrajući onlajn poker uspeo da zaradi novac za pet meseci stanarine.


«Ukoliko ga proglase nelegalnim, učininiće ga opasnijim i onlajn kockanje neće donositi nikakav prihod državi», dodaje Frenk.

Zakonski predlog, koji bi predsednik uskoro trebalo da potpiše, biće veliki udarac za industriju čiji je godišnji obrt 12 milijardi dolara. Pošto je zakon prošao Kongres, vrednost na tržištu tri najveća internet sajta za kockanje pala je za skoro 8 milijardi dolara. Onlajn kazino kompanije u Velikoj Britaniji i Kanadi planiraju da se suprotstave ovom zakonu, optužujući vladu SAD za protekcionizam. Oni ističu da novi zakon potpuno zaobilazi američke kockarske interese kao što su lutrije, konjske trke i sportsko klađenje.

XS
SM
MD
LG