Linkovi

Polt: Interes Srbije i srpskog naroda za svetliju budućnost interes je i SAD


Polt je povodom 125 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, rekao da je jasno da se SAD zalažu za zaštitu prava Srba svuda, uključujući prava Srba na Kosovu. On je na otvaranju izložbe u Skupštini Beograda, povodom obeležavanja uspostavljanja odnosa, pročitao i pismo državnog sekretara SAD Kondolize Rajs ministru spoljnih poslova Srbije Vuku Drakoviću.

U pismu se navodi da Srbija i SAD imaju bogatu i dinamičnu istoriju i da su SAD ponosne na doprinos umetnika, sportista i pronalazača srpskog porekla.

"Uverena sam da će SAD i Srbija nastaviti zajednički da rade na tome da Srbija shvati svoju ulogu u centru sigurnijeg i demokratskijeg Balkana i postane integrisana u evroatlantsku zajednicu", navodi Kondoliza Rajs.

Govoreći o doprinosu Srba u SAD, Polt je citirao eksperta za pitanja Srba u SAD Džeroma Kisindžera:

"Od ribara na ostrige u Luizijani tridesetih godina 19. veka do krčmara iz Kalifornije pedesetih godina 19. veka, od radnika u čeličanama u Pitsburgu početkom 20. veka i političkih izbeglica pedesetih godina 20. veka i stvaralaca današnjice, Srbi su dokazali da su više od našeg raznobojnog socijalnog tkanja, oni su upleteni u svako vlakno."

Drašković je rekao da su, formalno, diplomatski odnosi SAD i Srbije uspostavljeni pre 125 godina, ali da se po njegovoj računici danas proslavlja 140 godina diplomatskih veza dve države, uspostavljenih onih godina kada su ubijeni predsednik SAD Abraham Linkoln i srpski knez Mihajlo Obrenović.

"Za tih 140 godina na stotine hiljada Srba otišlo je u SAD da traži slobodu, znanje, zaposlenje ili pomoć za srpski narod i državu", rekao je Drašković.

Kneževina Srbija i SAD su pre 125 godina potpisale dva ugovora kojima je obeležen početak zvaničnih diplomatskih i trgovinskih odnosa, koji su na snazi do danas. To su u ime svojih vlada 2. i 14. oktobra 1881. učinili ministar inostranih dela Kneževine Srbije Čedomilj Mijatović i diplomatski predsatvnik SAD Judžin Skajler.

"Uz veru u još snažnije odnose Srbije i SAD u narednih 125 godina", rekao je Polt predajući Draškoviću šolju s posvetom "narodu Srbije od naroda SAD u slavu 125. godišnjice diplomatskih odnosa". Šolju je dizajnirao prvi državni sekretar SAD Tomas Džeferson, kasnije predsednik SAD, jedan od autora Povelje o nezavisnosti i jedan najznačajnijih predstavnika mlade demokratije iz tog vremena, rekao je Polt.


XS
SM
MD
LG