Linkovi

U Rimu otvoren centar za koordinaciju prevencije ptičijeg gripa


Svjetska agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) otvorila je kancelariju u Rimu čiji će glavni zadatak biti koordinacija prevencije širenja ptičijeg gripa.

Generalni direktor FAO, Žak Diu, rekao je na otvaranju centra da, i pored velikog napretka, međunarodna zajedncia ne smije spustiti gard kada je u pitanju iskorjenjivanje zaraze.

Ptičiji grip, po njegovim riječima, predstavlja veliku opasnost u Indoneziji i Africi, ali i na istoku Evrope i Kavkazu. Novootvoreni centar ima važnu ulogu jer će prevencija i iskorjenjivanje ptičijeg gripa trajati još najmanje deceniju, kaže Diu, naglašavajući da će brzina otkrivanja i prevencije širenja virusa i dalje biti ključ uspjeha.

U novootvorenom centru radiće do 15 sručnjaka non-stop. Imaće precizne i svježe podatke o svim dešavanjima i moći će da organizuju slanje ekspertskih i ljekartskih timova u najudaljenije krajeve svijeta u roku od najviše dva dana.

Patogeni virus H5N1 krivi za smrt najmanje 148 osoba.

Diu je rekao da će centar u Rimu djelovati i kada su u pitanju druge zaraze među životinjama, koje – kako je rekao – potencijalno mogu da pogode ljude.

Centar je finansiralo nekoliko država. SAD su učestvovale sa sa 5.1 milion dolara.

XS
SM
MD
LG