Linkovi

Američki trgovinski lanac prekinuo poslovne veze sa kompanijom Citgo


Odluka lanca «Seven-ileven» da potraži drugog snabdevača naftnim derivatima, doneta je posle nedavnog govora venecuelanskog predsednika Uga Čaveza, u kojem je on nazvao predsednik Buša – đavolom.

Lanac Seven-Ileven, koji u svojoj mreži ima 30 hiljada prodavnica širom sveta, tvrdi da političke napetostinisu imale uticaja na odluku da prekine 20-ogodišnju saradnju sa venecuelanskim naftnim gigantom. Ipak, portparol lanca je ukazao da reči Huga Čaveza iznete tokom Generalne skupštine UN nisu bile od koristi.

«Juče je đavo bio ovde. Baš ovde, baš ovde. Danas još uvek miriše sumpor.»

Takve Čavezove reči izazvale su zapanjenost i smeh, ali američki ambasador pri UN, Džon Bolton, nije bio impresioniran.

«Razgovaraćemo još o takvom komičnom pristupu međunarodnim odnosima.»

Oštre reči nisu promakle ni potrošačima. Na američkom srednjem zapadu nekoliko trgovaca naftom je, za pad prodaje Citgo goriva od oko 20%, optužilo Čaveza i njegove kritike SAD, kao i njegovu saradnju sa Kubom i Iranom. Istovremeno, jedan lokalni politiač je zatražio da se iz Bostona ukloni znak kompanije Citgo. Član gradske uprave Džeri Mek Dermot želi da na to mesto stavi američku zastavu.

«Kao Demokrata zam da ima puno ljudi koji nisu zadovoljni predsednikom i nekim od njegovih akcija. Međutim ne možeš nam se rugati. Mislim da je Čavez preterao kada je u Njujorku, na našem tlu, nazvao Džordža Buša đavolom.»

Lanac Seven-Ileven, koji godišnje prodaje benzina u vrednosti od oko dve milijarde dolara, potpisao je novi ugovor sa snabdevačem iz Kalifornije. Analitičari smatraju da Čavezove izjave neće dovesti do potpunog bojkota Citgovih proizvoda. Kako stručnjaci ukazuju, za većinu kupaca su važne cene a ne principi.

XS
SM
MD
LG