Linkovi

Predsednici Kine i Južne Koreje podržavaju sankcije protiv Severne Koreje


Predsednik Kine i Južne Koreje izjavili su posle sastanaka u Pekingu da podržavaju sankcije protiv Severne Koreje, a američki ambasador u UN, Džon Bolton, izjavio je da je Savet bezbednosti postigao saglasnost o rezoluciji kojom bi se zavele sankcije Severnoj Koreji. Medjutim, lideri Kine i Južne Koreje nisu precizirali kakve sankcije su spremni da podrže.

Kina i Južna Koreja, koje su do sada bile najjače pristalice Severne Koreje, osudile su severnokorejsku nuklearnu probu i založile se za akciju Ujedinjenih nacija. Medjutim, obe zemlje su se suprotstavile oštrim sankcijama kakve podržavaju SAD i Japan. Južnokorejski predsednik No Mu Hjun boravio je danas u Pekingu gde mu je dobrodošlicu izrazio kineski predsednik Hu Džintao.

Kineski lider je izjavio da poseta Noa ukazuje na važnost koju on pridaje odnosima Južne Koreje i Kine. Predsednik Hu je nakon 40-minutnog sastanka na zajedničkoj konferenciji za štampu izjavio da su dvojica lidera postigla važnu saglasnost o tome kako odgovoriti na izveštaj o severnokorejskom nuklearnom testu.

Savetnik za pitanja bezbednosti južnokorejskog predsednika, Song Min Sun, rekao je novinarima u Pekingu da dvojica predsdnika podržavaju sankcije, ali je ukazao da se oni takodje slažu o važnosti denuklearizacije korejskog poluostrava “na stabilan način.”

Šef Pacifičkog foruma u Centru za strateške i medjunarodne studije u Honolulu-u, Ralf Kosa, obrazložio je zbog čega Kina i Južna Koreja ne žele da se zavedu oštre sankcije protiv Severne Koreje. Ni jedna ni druga zemlja ne žele da se ta Severna Koreja destabilizuje, što će se dogoditi -- smatraju one -- ukoliko se Pjongjangu zavedu oštre ekonomske sankcije.

“U slučaju kolapsa Severne Koreje obe zemlje imaju mnogo toga na kocki: Južna Koreja brine o svojim mogućnostima da integriše Sever, a Kina strahuje od velikog broja izbeglica koje bi mogle da predju kinesku granicu.”

Dok su dvojica predsednika vodila razgovore, Savet bezbednosti UN debatovao je o američkoj rezoluciji, kojom se predvidjaju oštre ekonomske i vojne sankcije Severnoj Koreji.

XS
SM
MD
LG