Linkovi

Boris Tadić predložio nastavak pregovora EU uz klauzulu o Hagu


Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana izrazio je danas nadu da će na sastanku u Luksemburgu zvaničnici Unije analizirati sve aktuelne događaje u Srbiji i njihove posledice kako bi mogli da pomognu Beogradu.

Posle sastanka sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Helsinkiju, Solana je novinarima rekao da su teme razgovora bile usvajanje novog Ustava, datum izbora i "perspektive koje mog da budu otvorene posle izbora".

"Nadam se da će trojka EU u Luksemburgu analizirati sve ove teme, njihove posledice i da će moći doneti zaključak kako bi pomogli Srbiji", kazao je Solana.

Tadić je rekao da je predložio da se pregovori o stabilizaciji i pridruživanju sa EU nastave do kraja ove godine, te je naveo da je ozbiljan problem nepotpuna saradnja sa Haškim tribunalom.

"Moj predlog je bio da se postavi jedna uslovna klauzula da se ugovor primeni onog trenutka kada se završi saradnja s Haškim tribunalom, što će biti prvi prioritet nove demokratske vlade. Presudno je da iskoristimo ovaj trenutak, kada Finska predsedava EU, i sledeće, nemačko predsedavanje, kako bismo ubrzali proces naših evropskih integracija, jer će se u suprotnom vreme učlanjenja u EU produžiti", kazao je on.

Upitan kako su sagovornici u Helsinkiju reagovali na njegov predlog, Tadić je rekao da je to bio "ozbiljan i težak razgovor".

"Ispunjenje saradnje sa Haškim tribunalom je obaveza Vlade Srbije. Neki krediti su potrošeni, a ja sam ovde da bih vratio te kredite. Očekujem da premijer obavi razgovor sa trojkom u Luskemburgu. Ne smemo da ponovimo greške iz prošlosti", kazao je predsednik.

Tadić se danas u Helsinkiju sastao i sa ministrom spoljnih poslova Finske Erkijem Tuomiojom, predsednicom Tajrom Halonen, kao i sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom.


XS
SM
MD
LG