Linkovi

Britanac Diran Barot priznao planiranje bombaških napada


Britanac Diran Barot priznao je da je kriv za planiranje bombaških napada na mete u SAD od velikog značaja, među kojima su sedište Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu i Njujorška berza. "Kriv sam", rekao je on na sudu.

Tužioci su izjavili da su planovi, otkriveni posle hapšenja Barota avgusta 2004, uključivali ciljeve u Velikoj Britaniji i SAD. Među drugim navodnim metama je sedište Svetse banke u Vašingtonu, zgrada multinacionalne kompanije "Sitigrup" u Njujorku i zgrada kompanije "Prudenšel" u Njuarku, u Nju Džerziju.

Tužilac Edvard Louson je rekao da je Barot planirao "da izazove eksplozije na tim mestima bez upozorenja sa ciljem da pogine što više ljudi".

Barot je planirao da u Britaniji stavlja gasne cilindre u limuzine i da aktivira njihovu eksploziju u podzemnim parkinzima, naveo je Louson. Prema rečima Lousona, Barot je planirao i upotrebu radioaktivnog materijala za izradu prljave bombe, koja bi izazvala "povrede, strah, teror i haos", ali niko ne bi poginuo. Louson je naglasio da su planovi sa detaljima napada otkriveni na jednom kompjuteru posle hapšenja Barota.

XS
SM
MD
LG