Linkovi

Đurović: Naredna runda pregovora 23. oktobra


Četvrta runda pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore Evropskoj uniji biće održana 23.oktobra, najavila je danas crnogorski ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i evropske integracije Gordana Đurović.

Đurović je kazala da će se, u susret tim pregovorima, 19. i 20. oktobra, u Briselu, održati tehničke konsultacije predstavnika crnogorske vlade i EU.

Ona je, na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade, rekla da je peta runda pregovora predviđena za 29.novembar i dodala da je Vlada Crne Gore odredila da se definiše Akcioni plan i program, kao i dinamika kako će se dalje jačati administrativni kapaciteti Crne Gore za implementaciju sporazuma sa EU.

„U tom smislu, u skladu sa preporukama Evropske komisije, definisan je čitav niz aktivnosti vezan za naše kapacitete, snagu institucija, ljudske resurse i buduće planirane aktivnosti za pojedine oblaste radi ispunjavanja evropskih standarda“, kazala je Đurović.

Vlada Crne Gore utvrdila je danas Predlog zakona o inostranim poslovima, koji predviđa da crnogorski diplomata ne može biti član organa političkih partija.

Ministar inostranih poslova Miodrag Vlahović kazao je da je to pravni i politički standard, koji ukazuje na potrebu da se diplomatsko-konzularna služba i inostrani poslovi vode u korist i dobrobit svih u Crnoj Gori.

On je rekao da je Vlada donijela i uredbu o osnivanju diplomatskih predstavništava Crne Gore u zemljama bivše Jugoslavije, kao i misija pri Ujedinjenim nacijama i OEBS-u u Beču, pri UN u Njujorku, kao i u Briselu.

Predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić, prisustvovaće sjutra sjednici Venecijanske komisije koju će informisati o razvoju postupka usvajanja novog ustava Crne Gore.
Članovi komisije Entoni Bredli i Karl Tuori podnijeće izvještaj o stanju pravnih reformi u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG