Linkovi

Danas vam predstavljamo film «The Departed»


Slavni reditelj Martin Skorseze okupio je ništa manje slavna glumačka imena, medju kojima su Džek Nikolson, Met Dejmon i Leonardo Dikaprio na adaptaciji hongkonškog kriminalističkog filma iz 2002 godine. Originalni film zvao se «Infernal Affairs» ili «Pakleni ugovor», a saradnik Glasa Amerike Alen Silverman predstavlja nam novu holivudsku verziju – film «Departed», odnosno «Dvostruka igra».

Džek Nikolson glumi Frenka Kostela, okrutnog šefa podzemlja u Sautju, radničkom predgradju u Bostonu. Policija pokušava da se infiltrira u njegovu organizaciju i dodje do dokaza koji će omogućiti hapšenje mafijaša.

Mark Valberg, koji dobro poznaje Sauti jer je to kraj u kome je rodjen, glumi detektiva koji rukovodi tajnim operacijama državne policije Masačusetsa. Još jedan Bostonac, Met Dejmon, glumi Kolina Salivena, štićenika mafijaškog bosa, Kostela, koji skriva svoju prošlost i zapošljava se u policiji kako bi tajno omogućio svom šefu da bude uvek jedan korak ispred zakona.

«Retko se dešava da u filmu sa ovakvim budžetom imate tako zanimljive karaktere. Obično, što je veći budžet, likovi postaju manje interesantni, a ovde smo svi mi morali itekako da glumimo.»

Leonardo Di Kaprio je Bili Kostigan, policajac na tajnom zadatku, koji se sprijatelji sa Nikolsonom, i čiji je život u opasnosti ako mafijaški doušnik, kojeg tumači Dejmon, otkrije njegov identitet.

«Njih dvojica su, po mnogo čemu, dve strane istog novčića. Potiču iz različitih sredina, ali zavisno od okolnosti, lako su mogli da načine isti izbor kao i onaj drugi.»

Reditelj i producent Martin Skorseze kaže da film «Dvostruka igra», iako se dešava u Bostonu a zasnovan je na priči iz Hong Konga, odražava neka od njegovih iskustava dok je odrastao na nemilosrdnim ulicama Njujorka.

«Ja sam odradio veći deo svog posla oslanjajući se na intuciju, ali sam mogao da sagledam koliko moć korumpira, kroz lik kojeg glumi Nikolson. On ima sav novac, ima svu drogu, ima sve, a opet još nije zadovoljan, i na kraju dopušta da ga obmanu sopstveni sinovi.»

U filmu «Departed» takodje glumi Vira Farmiga, kao psiholog koju privlače i policajac Di Kaprio i kriminalac Dejmon, kao i veterani velikog ekrana Martin Šin i Alek Boldvin koji glume policijske komandante – suparnike. Scenario, baziran na filmu «Infernal Affairs» napisao je Vilijam Monahan.

XS
SM
MD
LG