Linkovi

Mali automobili sa malom potrošnjom izgleda da su vozila budućnosti


Kako se pokazalo na ovogodišnjem Tokijskom sajmu automobila, kako cene nafte postepeno rastu tako, nekada futuristički prototipovi, postaju sve popularniji.

Ekološki čista vozila privukla su najveću pažnju. Kabina Nisanovog troseda Pivo, sa pogonom na struju, može da se rotira 360 stepeni, čime je izbegnuta vožnja unazad kod parkiranja. To je moguće zahvaljujući bežičnim vezama izmedju kabine i šasije. Model Pivo još je eksperimentalan pa će se pojaviti u prodaji tek kroz nekoliko godina.

Bliži realnosti je Tojotin, do sada najsavremeniji model, na hibridni pogon. Fajn iks ima pogon na vodonične ćelije koje ne zagadjuju vazduh, dok je jedini uzgredni proizvod vodena para. Vozilo takodje može da se rotira oko svoje ose, a točkovi se okreću nezavisno, jer svaki ima sopstveni elektromotor.

Hondin potpuno bešumni model Ef-ce-iks, prvi eksperiment te firme sa pogonom na vodonik, već se sreće na putevima. Nisko postavljeni cilindri sa vodonikom snizili su težište vozila, a mali motor omogućio je da dublja i udobnija sedišta.

U unutrašnjosti isti video ekran pokazuje vozaču mape, dok putnici mogu da gledaju neki video, jer, u zavisnosti od ugla gledanja mogu da se vide dve različite slike.

Honda je prikazala i model WOW, namenjen vlasnicima pasa. Manji psi imaju odgovarajući boks, dok veći mogu da se smeste pozadi, u sedište sa pojasevima. Petina japanskih porodica ima pse i Honda kaže da potražnja za ovakvim vozilima raste.

Veliku pažnju privuklo je i Tojotino individualno vozilo aj-sving - kombinacija savremene mehanike i veštačke inteligencije. Aj-sving pamti i prilagodjava se navikama svog vozača. Pri maloj brzini kreće se uspravno, na dva točka, a pri većoj spušta se i oslanja na treći točak.

Najvažnija poruka ovogodišnjeg salona bila je da će vozila sa velikom potrošnjom morati da ustupe primat štedljivijim i ekološko čistijim automobilima.


XS
SM
MD
LG