Linkovi

Crna Gora spremna da preuzme na izdržavanje kazne Strugara


Šef crnogorske diplomatije Miodrag Vlahović izjavio je u Hagu da je Crna Gora spremna da na izdržavanje kazne preuzme generala bivše JNA Pavla Strugara, koga je Haški tribunal osudio na osam godina zatvora zbog granatiranja Dubrovnika 1991.

Posle susreta sa glavnom tužiteljkom Haškog tribunala Karlom del Ponte, Vlahović je rekao da će crnogorske vlasti dati sve garancije koje sud u Hagu zatraži i da će to biti "zajednička oduka".

Del Ponteova je podvukla da spremnost Crne Gore da preuzme generala Strugara predstavlja "početak" procedure, ali da će odluku o tome doneti predsednik Tribunala Fausto Pokar. Želju da ostatak kazne izdržava u Crnoj Gori je nedavno, prema nezvaničnim informacijama, izneo sam general Strugar. Optužba i odbrana povukle su prošlog meseca žalbe na prvostepenu presudu.

Tužilaštvo je povlačenje žalbe obrazložilo humanitarnim razlozima, navodeći da je Strugar bolestan i u poodmaklom dobu. General Strugar ima 73 godine. General Strugar osudjen je 2005. na osam godina zatvora zbog granatiranja zaštićenog istorijskog jezgra Dubrovnika, 6. decembra 1991. sa položaja Druge operativne grupe JNA kojom je zapovedao.

Do izricanja presude, on je u pritvoru Tribunala proveo 457 dana General Strugar dobrovoljno se predao Haškom tribunalu 21. oktobra 2001, a četiri dana kasnije pred sudijom je odbacio krivicu za zločine za koje je optužen. Privremeno je pušten na slobodu 1. decembra 2001, a u pritvor Haškog tribunala vratio se 12. decembra 2003, uoči početka sudjenja. Početkom godine, Strugar je bio na četiri meseca privremeno oslobodjen da bi mu u Podgorici bili ugradjeni veštački kukovi.

XS
SM
MD
LG