Linkovi

Buš: Stvaramo lepši i mirniji svet za buduće generacije


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_us_bush_carrier_ship_7oct06_eng_195.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Američki predsednik Džordž Buš izjavio je da će američke snage koje se bore u stranim zemljama doprineti stvaranju lepšeg i mirnijeg sveta za buduće generacije. Buš je govorio na ceremoniji simboličnog «krštenja» nosača aviona nazvanog po njegovom ocu, bivšem predsedniku Džordžu Herbertu Vokeru Bušu.

Kada objašnjava američku borbu protiv terorizma, predsednik Buš često se osvrće na izazove sa kojima su se Amerikanci suočavali u toku II svetskog rata. On to čini iz ličnih razloga, budući da je u to vreme njegov otac, kao mornarički pilot, učestvovao u 58 borbenih letova, a njegov avion je jednom prilikom oboren iznad Pacifika. Džordž Herbert Voker Buš se katapultirao iz aviona u plamenu, a spasila ga je posada jedne podmornice.

Predsednik Buš kaže da je generacija njegovog oca naučila imperijalni Japan i nacističku Nemačku važnu lekciju – «da nijedan vojnik nije jači od vojnika koji se bori za slobodnu budućnost svoje dece».

Džordž Buš napominje da je sloboda SAD ponovo ugrožena zbog terorista, a da su današnji Ameirkanci podjednako hrabri i nesebični kao i prethodna generacija.

«Danas su Amerikanci na vojnoj službi u dalekim zemljama, i na dalekim morima, od ostrva jugoistočne Azije preko Roga Afrike do planina Avganistana i Iraka. I ponovo će, uz istrajnost i hrabrost i uverenje u moć slobode, nova generacija Amerikanaca budućim generacijama ostaviti svet sa više nade, i više mira.»

Predsednik Buš govorio je na krštenju najnovijeg nosača aviona američke mornarice, broda teškog 90.000 tona koji je nazvan po njegovom ocu. Stariji predsednik Buš je tu čast nazvao ostvarenjem sna svakog mornaričkog pilota. On se pridružio svom sinu u odavanju priznanja savremenim oružanim snagama Amerike, rekavši da su današnji vojnici podjednako odlučni kao i oni koji su se borili u II svetskom ratu, veterani koji su kasnije nazvani «najvećom generacijom».

«Po mom skromnom mišljenju, mi nismo bili ništa veći od mladih koji danas služe u našoj vojsci. Oni se bore, i čine to dobrovoljno».

Ceremoniji u mornaričkom brodogradilištu u Virdžiniji prisustvovao je i veći deo porodice Buš. Aktuelni predsednik iskoristio je priliku da se našali na račun svoje majke, energične Barbare Buš.

«Džordž Herbert Voker Buš je poslednji u liniji «Nimic» nosača aviona. On je neumoljiv. Ne može se uzdrmati. On je nepokolebljiv, i nezaustavljiv. U stvari, verovatno je trebalo da dobije ime po Barbari Buš.»

Na nosaču avionu čija je izgradnja koštala 6 milijardi dolara služiće 6.000 mornara, a očekuje se da će on biti u punoj funkciji 2008. godine.

XS
SM
MD
LG