Linkovi

Sve više žitelja zapadne Evrope kupuje vikendice na jadranskoj obali


Niske cene, jeftin avio prevoz sve bolja putna infrastruktura na hrvatsko primorje godišnje privuku više od 2 miliona turista.

Plavo jadransko more, srednjevekovna arhitektura i nešto sporiji tempo života – faktori su koji su Istru britanskim investitorima predstavili kao novu Toskanu, gde Britanci već godinama kupuju vikendice i kuće u kojima provode i po pola godine. Balkanski konflikt je završen i bogati zapadnoevropski turisti su pohrlili na hrvatsko primorje. Nova atrakcija izazvala je i pravi bum na tržištu nekretnina. Tradicionalno, porodične kuće su nasleđivale mlađe generacije, ali se danas stvari menjanju.

Kupovina nekretnina u Hrvatskoj je poprilično opterećena administrativnom birokratijom što je samo otvorilo prostor za agente koji se bave kupoprodajom nekretnina. Pored loklanih, stigli su i britanski agenti koji pomažu kupcima sa engleskog govornog područja. Piter Elis, je otvorio agenciju za promet nekretninama u Višnjanu. On kaže da su strani kupci u regionu najviše privučeni niskim cenama i da je mnogim kućama u regiji neophodna temeljna obnova, ali da se investiranje i kasniji pogled na more i prirodu – apsolutno isplate.

Širli Hejvard je sa suprugom odlučila da napusti Englesku i preseli se u Hrvatsku gdje su otvorili “polupansion”. Hejvard podseća da je kuća koju su kupili bila ruševina. Birokratija u Hrvatsko je komoplikovanija od britanske, Ona misli da je to zbog toga da bi se kupci zaštitili od potencijalnih kriminalnih intencija. Dve godine napornog rada bile su potrebne da Hejvardovi ruševinu transformišu u komfornu kuću sa četiri spavaće sobe i počnu sa malim biznisom

Elis kaže da je sada pravo vreme za kupovinu jer misli da će cene drastično porasti kada se Hrvatska priključi EU. Lokalno stanovništvo je saglasno sa tom procenom.

I dok se vlada u Zagrbu nada da bi zemlja već 2010. mogla pristupiti Uniji, brojne domaće i strane kompanije kupuju ruševine diljem hrvatskog primorja i obnavljaju ih čekajući milionske zarade. Svakoj se kući pokušava očuvati tradicionalna kamena fasada, iza koje se kriju savremene elektroinstalacije. Visok standard instalacija kaže da se mnoge od tih kuća skupo prodaju i prije nego je rekonstrukcija potpuna. Popularnost ne treba nikoga da čudi. Pored više od 1.000 ostrva na predivnom Jadranu, druge prirodne lepote, opušteniji način života, solidna i sve bolja saobraćajna infrastruktura i jeftine avio karte – učinile su Hrvatsku najpoželjnijim drugim domom za strance sa Zapada.


XS
SM
MD
LG