Linkovi

Merkel: Izmena stava o Kipru uslov za uspeh pregovora EU i Turske


Nemačka kancelarka je rekla da je pred Turskom još dug put i da se "tek na njegovom kraju može govoriti o ulasku Turske u EU". Ulasku Turske u EU ne protive se samo konzervativci, već ankete pokazuju da većina stanovništva takođe ne želi prijem ove zemlje u evropsku integraciju.

Nemački kancelar Angela Merkel, nakon posete Turskoj, izjasnila se protiv prebrzog širenja Evropske unije, nakon što se Bugarska i Rumunija pridruže Uniji sledeće godine.

"Moramo da shvatimo da u doglednoj budućnosti ne možemo da primimo više nijednog novog člana", izjavila je Merkelova i naglasila da će cilj Nemačke, kada u januaru preuzme šestomesečno predsedavanje EU, biti da ustanovi rok za donošenje evropskog ustava.

Merkel je naglasila da Evropa mora jasno da odredi gde su njene granice i da s Turskom mora otvoreno da pregovara.

Evropska komisija treba da sledećeg meseca objavi izveštaj o tome koliko je Turska napredovala u reformama i demokratizaciji društva, uz stalno ponavljanje toj zemlji da mora da otvori vazdušne i morske luke Kipru, koji se pridružio EU pre dve godine.

EU je prošlog meseca dala "zeleno svetlo" Rumuniji i Bugarskoj za članstvo u toj organizaciju, ali uz jasan naglasak na neki vid sankcija ukoliko ove dve zemlje ne budu nastavile sa reformama.


XS
SM
MD
LG