Linkovi

Kim Džong Il apelovao na generale da pojačaju stepen bezbednosti zemlje


Severnokorejski lider Kim Džong Il okupio je stotine visokih vojnih komandanata te zemlje kao odgovor na kritike UN, zbog najava Pjongjanga da se sprema da izvrši prvo nuklearno testiranje. U medijskim izveštajima bilo je spekulacija da će Severna Koreja obaviti nuklearno testiranje u nedelju, na godišnjicu njegovog imenovanja na mesto lidera severnokorejske Radničke partije 1997.

Dok tenzie rastu, severnokorejski lider sastao se sa visokim generalima te države i apelovao na njih da pojačaju stepen bezbednosti zemlje, prenela je severnokorejska centralna novinska agencija. Oficiri su pozdravili odluku Kima uzvikujući "Borba po cenu naših života!".Kim je kasnije pred fotoreporterima pozirao sa svojim komandantima ispred mauzoleja svog oca i osnivača nacije Kim Il Sunga u Pjongjangu.

Pojavljivanje Kima u javnosti ukazuje da severnokoresjki lider pokušava da utvrdi poverenje među visokim vojnim čelnicima te zemlje u vreme kada međunarodni pritisak na Pjongjang raste. Poslednje Kimovo istupanje u javnosti bilo je prošlog meseca kada je državna novinska agencija KCNA prenela da je Kim 15. septembra posetio planinski predeo Dajmond blizu granice sa Južnom Korejom.

U međuvremenu, u UN je postignut nacrt sporazuma u kojem se apeluje na Severnu Koreju da otkaže nuklearno testiranje i da se hitno vrati pregovorima sa šest država. SAD i Japan su pozvale na oštar odgovor, dok je Rusija najavila da će održati direktne razgovore sa Pjongjangom kako bi nagovorili tu zemlju da se uzdrži od nuklearnog testiranja.

XS
SM
MD
LG