Linkovi

UN: Deklaracija o nuklearnim aktivnostima Severne Koreje


Deklaracijom je Severna Koreja upozorena da će, "ako ne usliši međunarodne apele, Savet bezbednosti delovati u skladu sa svojim odgovornostima i u skladu sa Poveljom UN". Južna Koreja je zadovoljna zbog usvajanja deklaracije, ali je istovremeno pozvala vlasi u Pjongjangu da se što pre vrate za pregovarački sto.

U deklaraciji se Severna Koreja upozorava da odustane od nuklearnih testova i Pjongjangu poručuje da će snositi "sve moguće posledice", ako ne odustane od svoje namere.

Kao rezultat kompromisa SAD, koje su tražile zauzimanje čvršćeg stava, i Kine, vernog saveznika rezima Pjongjanga, tekst deklaracije zahteva od severnokorejskog režima da "odustane od izvođenja nuklearnog testa i uzdrži se od daljih koraka koji bi podstakli tenzije".

Savet bezbednosti je, takođe, pozvao Pjongjang da se odmah i "bezuslovno" vrati pregovorima u kojima učestvuje još pet država - SAD, Kina, Rusija, Japan i Južna Koreja.

"Želimo da još jednom istaknemo da će Severna Koreja biti u potpunosti odgovorna za sve moguće posledice ako izvede nuklearni test, uprkos jasnom međunarodnom stavu o tome i naporima Južne Koreje i drugih država", navodi se u saopštenju južnokorejskog ministarstva spoljnih poslova.

Pomenute države već više godina pokušavaju da ubede komunistički režim u Pjongjangu da odustane od nuklearnog programa. Severna Koreja, međutim, od novembra 2005. bojkotuje te pregovore u znak protesta zbog finansijskih sankcija koje su joj uvele SAD.

XS
SM
MD
LG