Linkovi

Cerović: Trudimo se da promovišemo Srbiju kao tržište i investicije u Srbiji


”Želimo da predstavimo kulturu Srbije na način koji će povezati prošlost, sadašnjost i budućnost, ” što je jedan od ciljeva Kongresa srpskog ujedinjenja, pored privrednih i humanitarnih programa, rekla je u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, direktor programa Kongresa srpskog ujedinjenja, Ivana Cerović.

Cerović: Postoje tri programa na kojima Kongres srpskog ujedinjenja radi - to su Srpski glas, Blago i ekonomsko povezivanje Srbije i Sjedinjenih Država. Prvi projekat koji sam spomenula - Srpski glas - sprovodimo iz kancelrije u Vašingtonu koja je u potpunosti posvećena svim projektima. Trudimo se da predstavimo Srbiju u Vašingtonu, institucijama i javnosti, ono što se dešava, kako Srbija napreduje, probleme koje ima, na objektivan način. Blago je jedan od projekata koji je najdraži drugoj, trećoj, četvrtoj generaciji ovde. Kroz Blago želimo da predstavimo kulturu Srbije našim ljudima ovde, na način koji će povezati prošlost, sadašnjost i budućnost. Još jedan od projekata - treći - koji je izuzetno važan za Srbiju, a to je ekonomsko povezivanje Srbije i Sjedinjenih Država. Trudimo se da promovišemo Srbiju kao tržište i srpske kompanije ovde kao i investicije u Srbiji. Na tome se najviše zasniva naša konvencija koja se svake godine ovde organizuje.

Glas Amerike: Kako se ti programi finansiraju?

Cerović: Većina se finansira uz pomoć naših članova većinom baziranih u Sjedinjenim Držvama. Neki od projekata finansiramo zajedno sa USAID.

Glas Amerike: Na kojim programima trenutno radite, i kakve rezultate biste želeli da postignete ove godine?

Cerović: Trenutno radimo na konvenciji koja će se 27. i 28. ovog meseca održati u Čikagu. Očekujemo veliki broj kompanija iz Srbije i Sjedinjenih Država. Nadamo se da će se ostvariti veliki broj kontakata koji će rezultirati brojnim ugovorima i boljoj saradnji Srbije i Amerike. Radimo još na projektu da mlade ljude iz Srbije treniramo u Vašingtonu. To će biti trening od dve nedelje, a počeće iduće godine. Studenti će imati prilike da vide kako Vašington funkcioniše, da se upoznaju sa ovdašnjim institucijama, onim koje donose odluke vezane za Srbiju, i kako demokratski proces odlučivanja funkcioniše u Americi.

Glas Amerike: Na koji još način Kongres srpskog ujedinjenja pomaže Srbiji ?

Cerović: Mislim da je jedan od značajnih projekata - plan da deca dolaze ovamo na postdiplomske studije, što organizujemo zajedno sa klubom studenata univerziteta Harvard, koji se nalazi u Beogradu. Deci se savetuje da posete našu kancelariju u Vašingtonu, na taj način im obezbeđujemo praksu, i skrećemo pažnju, sa čim treba da se upoznaju, da bi, kada se vrate u Srbiju, iskoristili dragoceno iskustvo koje su stekli ovde za dalji rad na razvoju Srbije.

XS
SM
MD
LG