Linkovi

Karla Del Ponte: Još verujem da će se Mladić naći u Hagu


Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte izrazila je danas nadu da će Srbija "učiniti isto" sa generalom Ratkom Mladićem što je Hrvatska uradila sa generalom Antom Gotovinom, rekavši da "još veruje" da će se Mladić naći u Hagu.

Posle okruglog stola tužilaca više međunarodnih sudova u Hagu, Del Ponteova je kazala i da joj je premijer Srbije Vojislav Koštunica pre nekoliko dana Beogradu rekao da ustavni referendum i izbori u Srbiji neće biti prepreka da se Mladić nađe u Hagu. Del Ponte je ocenila da je suspenzija pregovora EU sa Srbijom "izuzetno važna" za hvatanje Mladića, podsećajući da je hrvatski general Ante Gotovina "isporučen" Tribunalu zbog slične mere.

"Hrvatski premijer Ivo Sanader tada je rekao da smatra da je Gotovina nevin, ali da mora da ide u Hag. Nadam se da će Srbija učiniti isto sa Mladićem, ali je to, možda, politički teže", podvukla je glavna tužiteljka.

Del Ponteova je, odgovarajući na pitanja novinara, izjavila i da "ne vidi razlog" zbog kojeg je u Srbiji zatvoreno za javnost suđenje optuženima za pomaganje generalu Mladiću.

Očekuje se da će Del Ponteova, na poziv EU, sredinom ovog meseca Briselu podneti izveštaj o tome da li vlasti Srbije čine sve što mogu da uhapse generala Mladića. Na osnovu te procene i drugih elemenata, EU će zatim odlučiti da li će obnoviti pregovore sa Srbijom o sporazumu o pridruživanju i stabilizaciji.

XS
SM
MD
LG