Linkovi

Pribe: Ne postoje specifični uslovi za prijem Balkanskih država u EU


Drugog dana konferencije o ekonomskoj saradnji i investicijama u jugoistočnoj Evropi koju je ovdje u Vašingtonu organizovao Centar za strateške i međunarodne studije govorio Rajnhard Pribe, direktor za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji. Između ostalog rekao je da EU neće ukinuti uslove koje je kao preduslov za članstvo postavila državama regiona.

Pribe: Jedna stvar trebalo bi da bude jasna u odnosu na proširenje na zemlje jugoistočne Evrope - neće biti ukidanja postaljenih uslova. EU će insisitirati na ispunjavaju svih uslova. Nerealno je dakle očekivati da ćemo iz bilo kojih političkih razloga ublažiti postavljene standarde. Ne postoje nikakvi novi i specifični uslovi za prijem Balkanskih država, ali postoje specifični problemi kao što su povratak izbeglica koje Brisel povezuje sa odnosom prema manjinskim etničkim zajednicama. Saradnja sa Hagom je druga obaveza, a poštovanje međunarodnih obaveza i vladavina zakona nisu novi uslovi već imperativ.

Pribe je istakao i kako je Hrvatska verovatno sledeća članica EU. Naglasio je da se ustavne reforme, pre prijema u evropske institucije, moraju sprovesti u skoro svim državama jugoistočne Evrope.

Pribe: Činjenica da izgradnja država u tom regionu nije potpuno okončana, za nas predstavlja veliku teškoću i nešto što nam je novo u saradnji sa zemljama koje traže članstvo. Crnoj Gori je potraban novi Ustav, Srbija je tek počela proces usvajanja novog Ustava...Nakon rešenja statusa Kosova, i njemu će biti potreban Ustav. Što se tiče Albanskog ustava on je u uredu, ali se ponekad, ako mogu reći, sukobljava sa stvarnošću.

Rajnhard Pribe je izrazio očekivanje da će do juna 2007. biti napretka u odnosu na vizne olakšice, ali je naglasio da se još ne može govoriti o liberalizaciji viznog režima.

XS
SM
MD
LG