Linkovi

BiH: Preliminarni izborni rezultati za sve nivoe vlasti


Preliminarni rezultati izbora u BiH koje je saopštila Centralna izborna komisija pokazuju da za Predstavnički dom Parlamenta BiH iz izbornih jedinica Republike Srpske ubedljivo vodi Savez nezavisnih socijaldemokrata sa osvojenih 48,83 odsto glasova. Slede Srpska demokratska stranka 20,30 odsto, Partija demokratskog progresa 5,26 i Demokratska narodna stranka sa 3,72 procenata osvojeih glasova. U Federaciji BiH gotovo je izjednačen broj glasova koje su za Predstavnički dom Parlamenta BiH dobile Stranka demokratske akcije 25,5 i Stranka za BiH sa 22,55 odsto glasova. Slede Socijaldemokratski pokret sa 15,56 odsto, HDZ - hrvatska koalicija - HNZ 8,13 i Hrvatsko zajedništvo sa 6,21 odsto glasova.

U trci za predsednika i potpredsednike RS, najviše glasova je dobio Milan Jelić iz SNSD-a - 50,70 odsto, Dragan Čavić iz SDS-a 30,58 i Slobodan Nagradić iz PDP-a 3,67 odsto glasova. Najviše glasova za Narodnu skupštinu RS dobio je SNSD - 44,95 odsto, SDS 18,99, PDP 7,13, Demokratski narodni savez 4,22, Socijalistička partija 3,70 i Srpska radikalna stranka 3,02.

Budući srpski, hrvatski i bošnjački članovi Predsedništva biće Nebojša Radmanović iz SNSD-a, Željko Komšić iz SDP-a i Haris Silajdžić iz Stranke za BiH. Izborna komisija još nije saopštila potpune izborne rezultate, osim za članove Predsedništva BiH, ali postoji uverenje da ne može doći do značajnijih promena izbornih rezultata i nakon što se izbroje glasovi koji pristižu iz inostranstva. Opšti izbori održani su u BiH 1. oktobra.

Građani BiH su birali tri člana Predsedništva BiH, predsednika i potpredsednike Republike Srpske, poslanike u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Narodne skupštine RS, Predstavničkom domu parlamenta Federacije i poslanike u skupštinama deset kantona u Federaciji BiH.

HDZ traži Komšićevu ostavku

Novoizabrani hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić uputio je nadbiskupu vrhbosanskom, kardinalu Vinku Puljiću otvoreno pismo u kojem traži odgovor na
pitanje da li je njegovim izborom učinjena nepravda prema hrvatskom narodu u BiH.

Neposredno pre toga, Hrvatska demokratska zajednica BiH pozvalaje Komšića, koji je za člana Predsedništva izabran na listi Socijaldemokratske partje, da podnese ostavku jer je izborni proces bio manipulisan tako da Bošnjaci dobiju dva predstavnika u
Predsedništvu.

U pismu kardinalu Puljiću, Komšić je zatražio odgovor da li je njegov izbor "a priori štetan i poguban za hrvatski narod", te da li je njime zaista učinjena nepravda hrvatskom narodu u BiH, što je, kako navodi Komšić, kardinal nedavno izjavio u Zagrebu. Komšić je naveo i to da od kardinala još nije primio čestitku za izbor na mesto u Predsedništvu i izrazio nadu da će uskoro dobiti odgovor na svoje pitanje.

Željko Komšić iz SDP-a osvojio je više glasova od kandidata HDZ-a na izborima za hrvatskog člana Predsedništva BiH, Ive Mira Jovića. Za Komšića je glasalo 13,63 odsto građana, a za Jovića 9,45.

Komšić, koji je bosanski Hrvat, bio je prvi ambasador BiH u Beogradu. Obavljao je dužnost načelnika opštine Novo Sarajevo, odakle je izabran za člana Predsedništva BiH. Komšić je diplomirani pravnik. Rođen 1964. godine u Sarajevu. Kao istaknuti pripadnik Armije Bosne i Hercegovine, nosilac je najvišeg ratnog priznanja, "Zlatnog ljiljana".

XS
SM
MD
LG