Linkovi

Havijer Solana kaže da se dijalog sa Iranom mora nastaviti


Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, Havijer Solana, izjavio je da dijalog sa Iranom mora da bude nastavljen čak i ako razgovori o nuklearnom programu te zemlje dožive neuspeh. Solana je takodje rekao da EU žali zbog saopštenja Severne Koreje da će izvršiti nuklearnu probu.

Havijer Solana izjavio je da je na pregovorima sa Iranom postignut izvestan napredak, ali da nije postignuta saglasnost o nuklearnom programu Teherana. Posle susreta sa italijanskim ministrom inostranih poslova, Masimom D'Alemom, Solana je naglasio da vreme za razgovore sa Iranom nije neograničeno.

“Mislim da bi, i ako sada ne uspemo, trebalo da ostavimo vrata otvorenim za nastavljanje dijaloga sa Iranom”, rekao je Solana.

On je dodao da razgovori sa Iranom traju od juna, ali da ključno pitanje - da li će Iran obustaviti svoje nuklearne aktivnosti nije rešeno. On je dodao da će biti uloženi svi napori kako bi se išlo dalje sa diplomatijom. Iranski predsedik, Mahmud Ahmadinedžad je ponovo odbacio zahteve Zapada u pogledu iranskog nuklearnog programa. Teheran insistira da je njegov nuklearni program namenjen isključivo proizvodnji energije, ali neke zemlje, uključujući i SAD, veruju da on može da bude upotrebljen za proizvodnju nuklearnog oružja. Francuska je pozvala na uvodjenje sankcija Iranu ukoliko ne obustavi obogaćivanje uranijuma, ali su se Rusija i neke druge zemlje usprotivile tome.

Iranski predsednik je, sa svoje strane, upozorio Zapad da sankcije neće navesti njegovu vladu da obustavi obogaćivanja uranijuma. Ruski ministar insotranih poslova Sergej Lavrov, saopštio je da će pet stalnih članoica Saveta bzebednosti UN i Nemačka razmotriti zastoj u pregovorima sa Iranom na sastanku u Londonu, u petak. Ti razgovori, kojima će predsedavati Havijer Solana, smatraju se poslednjim pokušajem da se spreči otvorena konfrontacija izmedju Irana i Saveta bezbednosti. Govoreći o severnokorejskom nuklearnom pitanju, Solana je izrazio žaljenje zbog saopštenja vlade u Pjongjangu da namerava da izvrši nuklearnu probu.

“Ukoliko dodje do toga, Savet bezbednosti će bez sumnje doneti izvesne odluke. Budite sigurni da će EU podržati te odluke”, upozorio je Solana.

Severna Koreja je saopštila u utorak da će izvršiti nuklearnu probu kako bi se odbranila od, kako je navedeno, rastuće agresije SAD, dok Vašington negira da namerava da napadne Severnu Koreju.

XS
SM
MD
LG