Linkovi

Savet bezbednosti podeljen oko najave nuklearne probe Severne Koreje


Američki ambasador u Ujedinjenim nacijama, Džon Bolton, izjavio je da je Savet bezbednosti podeljen u pogledu reagovanja na severnokorejsku najavu nuklearne probe. U međuvremenu, Japan, Kina i Južna Koreja najavljuju sastanke na vrhu na kojima će po svemu sudeći u središtu biti Pjongjang.

Američki ambasador u Ujedinjenim nacijama, Džon Bolton, juče je izjavio da je za Savet bezbednosti sada važno da pripremi "energično saopštenje" da bi odvratio Severnu Koreju od ostvarenja pretnje da će testirati nuklearnu bombu.

"Ne smatramo da je to nekakva diplomatska zamka ili skretanje pažnje. Zbog toga mislimo da je prilično važno da Savet o tome progovori energično i vrlo odlučno, a ne da to bude reakcija iskazana još jednim komadom papira", rekao je ambasador Bolton, dodavši da je Savet bezbednosti i dalje podeljen u pogledu reagovanja na saopštenje Pjongjanga.

Francuska, Britanija i Japan podržavaju "čvrst odgovor". Međutim, Kina kaže da Sjedinjene Države moraju da budu "kreativnije" u nastojanju da pridobiju Severnu Koreju da nastavi šestostrane pregovore o svom nuklernom programu.

"Ako bi mogao da se postigne neki napredak između Sjedinjenih Država i Severne Koreje, ako bi moglo da se smanji međusobno nepoverenje, to bi sigurno dovelo do dobrih rezultata", rekao je kineski ambasador.

Severna Koreja je svojevremeno rekla da ima nuklearno oružje, ali bi nuklearni test razbio sve sumnje u pogledu njene nuklearne moći. Saopštenje Pjongjanga da će izvršiti nuklearnu probu je izazvalo i oštru rekaciju novog japanskog premijera Šinza Abea. Japan sebe vidi kao glavnu metu moguće severnokorejske agresije i premijer Abe je naglasio da Severnoj Koreji nuklearni test "neće moći da se oprosti".

"Saopštenje Severne Koreje je za krajnje žaljenje. Prirodno, mi jednostavno ne možemo da prihvatimo da Severna Koreja izvrši nuklearnu probu", rekao je Abe.

Severna Koreja će po svemu sudeći biti glavna tema razgovora japanskog premijera sa liderima Kine i Južne Koreje u nedelju i ponedeljak.

XS
SM
MD
LG