Linkovi

Solana najavljuje odlaganje odluke o kosovskom statusu


Visoki predstavnik EU, Javier Solana danas je sa govornice Evropskog parlamenta najavio da bi se moglo desiti da se odloži donošenje konačnog rešenja za Kosovo. On je to najavio govoreći o aktuelnm prilikama u Srbiji, i njihovom eventualnom uticaju na odlaganje konačnog rešenja statusa Kosova.

Prvi čovjek EU zadužen za spoljnu politiku i bezbjednost insistira da se o pitanju kada će se okončati proces utvrdjivanja konačne budućnosti Kosova razgovara u svjetlu situacije koja se upravo zbiva - prilika koje su se na terenu stvorile posljednih dana u Srbiji:

"Juče sam imao sastanak sa izaslanikom Ahtisarijem i razgovarali smo o tome, a po meni, princip je sljedeći- on je u Njujorku rekao Kontakt grupi da će svoj izvještaj da pripremi krajem oktobra, početkom novembra. U vrijeme kada je to saopštavao, situacija u Srbiji je bila da se do novog ustava neće doći prije 2007. godine, kada bi se mogli održati i parlamentarni izbori. Medjutim, u medjuvremenu, u tih sedam dana, desile su se važne stvari- predsjednik Tadić i premijer Koštunica su postigli sporazum oko ustava, da bi odmah potom i srpski parlament potvrdio ustav veoma velikom većinom. Namjera im je da tokom oktobra se održi i referendum, što znači da bi se i izbori mogli održati prije kraja ove godine. Očito, stvari se iz temelja mijenjaju. Kako je naša pozicija da ,

bez obzira šta bude stajalo u konačnom dokumentu o kosovskom statusu, ne smije da ima uticaja na izborni proces, mislim da će sada pozicija Ahtisarija da bude, ako se srpska strana bude držala planiranog kalendara, da će on, vjerovatno, da odgodi prezentaciju svoga izvještaja. Ponavljam da ne želim da govorim u ime izaslanika Ahtisarija, ali ako se situacija bude odvijala ovim ritmom- referendum u oktobru, a izbori do kraja godine, bilo bi možda bolje da se prezentacija Ahtsarijevog izvjaštaja odgodi za par mjeseci. Ovo još nije čvrsta pozicija, ali zvuči da bi bilo razumno da Ahtisari povuče takav potez", izjavio je Solana.

Naglašava se, uz to stajalište visokog predstavnika EU da eventualno odgadjanje prezentacije izvještaja izaslanika Ahtisarija ne bi trebalo da bude razlog za pogoršanje bezbjednosne situacije i stabilnosti na Kosovu, kao i da takav čin ne smije da utiče na konačni rezultat procesa utvdjivanja kosovske budućnosti.

XS
SM
MD
LG