Linkovi

Nova knjiga Medlin Olbrajt »Moćni i svemogući»


U svojoj novoj knjizi «Moćni i svemogući», bivši američki državni sekretar Medlin Olbrajt piše kako bi prilikom definisanja unutrašnjih i spoljnopolitičkih prioriteta, političari iz zapadnih zemalja trebalo da veću pažnju obrate na ulogu religije.

U svojoj novoj knjizi «Moćni i Svemogući» bivši američki državni sekretar analizira odnos religije i politike. Medlin Olbrajt piše da joj je, dok je bila na najvišem položaju u Stejt Dipartmentu, instinkt govorio da religiju i Boga drži podalje od diplomatskih pregovora. Sada, smatra Medlin Oldbrajt, taj stav više nije održiv. Govoreći pred nevladinim Savetom za spoljnopolitičke odnose, Medlin Olbrajt je ocenila da je religija duboko utkana u geopolitiku i da bi diplomatska aktivnost Sjedinjenih Država to trebalo da odražava.

“Dakle, ja sada imam suprotno mišljenje: naše diplomate bi trebalo da razume ulogu religije. I dok u potpunosti verujem u odvajanje religije od države, smatram da se ne mogu ljudi odvajati od religije i da moramo da razumemo šta ih motiviše.”

Uprkos tvrdnjama bivšeg državnog sekretara, službena se politika u odnosu na religiju i diplomatske aktivnosti Vašingtona nije promenila. Da bi pojasnila svoje gledište Medlin Olbrajt ukazuje na status Jerusalima.

«Da je Jerusalim problem nerešenih imovinskih pitanja, bio bi odavno rešen. Međutim, sve strane veruju da im je zemlja na kojoj se nalazi taj grad od Boga darovana što komplikuje to pitanje.»

Medlin Olbrajt ukazuje na istraživanja koja pokazuju da Evropljani obraćaju manje pažnje na religijski aspekt nego Amerikanci. Po njenom mišljenju, to bi treba izmeniti, kako bi Evropljani bolje razumeli sve brojniju muslimansku populaciju u svojoj sredini.

«U određenoj meri smatram da Evropljani moraju da počnu da obraćaju veću pažnju na ulogu vere. Oni su prošli kroz svoje verske ratove i misle kako je s tim sve završeno. Međutim, nije gotovo».

U novije vreme pojačavaju se tenzije sekularnih Evropljana i muslimanskih vernika koji žive na starom kontinentu. Kao moguće rešenje potencijalnog spora Medlin Olbrajt spominje Deklaraciju evropskih muslimana, dokument koji je napisao reis islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Mustafa Cerić.

«Reis je osoba koja veoma brine o životu muslimana u Evropi. On je predložio novi društveni ugovor prema kojem bi evropski muslimani trebalon da prihvate činjenicu da žive u sekularnim državama i da moraju da prihvate određene obveze kao državljani. Istovremeno, vlade tih država bi trebalo da poštuju njihovu kulturu i veru unutar granica države».

U knjizi «Moćni i Svemogući» Medlin Olbrajt piše i da je predsednik Buš otuđio muslimane širom sveta, upotrebom hrišćanske retorike u diskusiji o spoljnoj politici. Međutim, iako predsednik često spominje Boga u svojim govorima, on kaže da njegova verska uverenja nisu isključiva. Američki predsednik je rekao da veruje da se i muslimani i hrišćani mole istom Bogu. Nedavno je televizijskoj mreži ABC rekao da muslimani i hrišćani «samo imaju različite načine da dođu do Svemogućeg". Kad je reč o ratu protiv terorizma, predsednik Buš ističe da Sjedinjene Države nisu u verskom ratu. Po njegovim rečima, Amerika se bori protiv onih koji ubijaju nevine, a ne protiv onih koji se mole svom Bogu.

XS
SM
MD
LG