Linkovi

SAD traže od Saveta bezbednosti UN da reaguje na pretnju Severne Koreje


Samo nekoliko časova pošto je Severna Koreja objavila da će sprovesti nuklearne probe, američki ambasador Džon Bolton zatražio je da Savet bezbednosti reaguje na to, rekavši da saopštenje Pjongjanga predstavlja ogromnu pretnju i ispit za svetsku organizaciju:

”U Savetu bezbednosti i u Njujorku, često govorimo o preventivnoj diplomatiji. Ali čini mi se da pretnja Severne Koreje predstavlja odličan primer za angažovanje u preventivnoj diplomatiji.“

Na severnokorejske raketne probe izvršene u julu, Savet bezbednosti je odgovorio rezolucijom broj 1695, kojom se zahteva da Pjongjang obustavi sve delatnosti u vezi sa razvojem balističkih raketa, i zabranjuje svaki uvoz ili izvoz proizvoda raketne tehnologije. Savet bezbednosti nije odmah odgovorio na najnoviju severnokorejsku pretnju, i nije izdao nikakvo saopštenje. Ambasdori su se saglasili da se sutra ponovo sastanu da bi razmotrili strategiju. No, Bolton je upozorio da ćutanje Saveta bezbednosti ne sme da se shvati kao nedostatak volje :

”Severna Koreja ne bi smela to ćutanje da shvati kao prihvatanje. Severna Koreja bi trebalo da bude zabrinutija zbog ćutanja Saveta bezbednosti, nego da je izdato saopštenje od četiri rečenice, jer ono dokazuje da ćemo dobro razmotriti šta smo naveli u rezoluciji 1659, o severnokorejskim programima o oružjima masovnog uništenja i balističkim raketama.“

Kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Vang Guangja, zatražio je od svih strana da pokažu udržanost, i založio se za obnavljanje šesto - stranih razgovora, na kojima učestvuju predstavnici obe Koreje, Japana, Rusije, Kine i Sjedinjenih Država. ... Pre skoro godinu dana, Severna Koreja je napustila pregovore, a kineski izaslanik je izrazio sumnju da bi Savet bezbednosti mogao da efikasno dejstvuje sve dok se ne obnove šesto - strani razgovori :

”Moramo da sarađujemo da bi smo osigurali obnavljanje procesa, jer sam uveren da su šesto - strani pregovori najbolje sredstvo. To je stav svih strana. Ako se na šesto - stranim razgovorima ne pronađe rešenje, ne verujem da će Savet bezbednosti moći nešto da uradi. ”

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Vitalij Čurkin, rekao je da će se na najnovijem sastanku razmotriti mnoga pitanja sa ciljem da se formuliše usaglašena strategija. Severna Koreja odavno tvrdi da raspolaže nuklearnim arsenalom, ali nikakve nuklearne probe nisu izvršene. U najnovijem saopštenju, vlada u Pjongjangu tvrdi da je primorana da izvrši probu nuklearnog oruđa, zbog američkog pritiska.

XS
SM
MD
LG