Linkovi

Glavna haška tužiteljka Karla del Ponte nije zadovoljna primenom Akcionog plana


Glavna haška tužiteljka Karla del Ponte izjavila je danas u Beogradu, posle razgovora sa šefom diplomatije Srbije Vukom Draškovićem, da nije zadovoljna primenom Akcionog plana Vlade Srbije za hvatanje Ratka Mladića.

"Nisam zadovoljna primenom Akcionog plana", rekla je Del Ponteova i dodala da se nada da će, posle jučerašnjih petočasovnih razgovora sa gupom za implementaciju tog plana, sa njegovim sprovođenjem u budućnosti ići bolje.

"Svi haški begunci moraju da se nađu u Hagu, a pre svih Ratko Mladić", rekla je ona.

Del Ponteova je ponovila da Ratko Mladić mora biti izručen Tribunalu i ocenila da je "pitanje njegovog izručenja pitanje političke volje i tehnike".

Glavna tužiteljka je rekla i da "Hag neće zatvoriti vrata dok Mladić i Karadžić ne budu u Hagu", s tim što je akcenat stavila na hvatanje i izručenje Ratka Mladića.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković rekao je da pronalazak i izručenje haških optuženika "nije međunarodna obaveza, već nacionalna obaveza Srbije prvog reda".

"Ako se obaveza ne izvrši ili ne može da se ispuni, to znači da u Srbiji ima razumevanja za optužene i ono što su učinili ili da je država nemoćna da ispuni svoju obavezu", ocenio je ministar spoljnih poslova Srbije.

Drašković je rekao i da nema presude ni za jedan zločin iz doba Slobodana Miloševića i naglasio da "Srbija ima obavezu da doživi moralni preporod i radikalno se obračuna sa zločinom".

Del Ponte je juče doputovala u Beograd da bi sa najvišim zvaničnicima Srbije razgovarala o saradnji sa Tribunalom i naporima za nalaženje Ratka Mladića. Ona je juče oko pet sati razgovarala sa specijalnim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, a potom i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Karla del Ponte danas je, posle razgovora sa Draškovićem, odbila da komentariše druge razgovore sa srpskim zvaničnicima.

Ona je samo rekla da je danas razgovarala sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom koji je, kako je rekla, potvrdio spremnost Srbije da u potpunosti sarađuje sa Hagom, ali je od međunarodne zajednice zatražio srpljenje. Očekuje se da EU sredinom oktobra pozove Karlu Del Ponte da proceni da li Srbija čini sve što može da uhapsi generala Mladića i druge optužene. Na osnovu te procene, EU bi trebalo da odluči da li će sa Beogradom obnoviti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju koje je prekinula u maju.

Koštunica: Pitanje saradnje sa Hagom isključivo stvar primene zakona

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je u interesu Srbije da se okonča saradnja sa Haškim sudom i da postoji samo jedan i jasan cilj akcionog tima - lociranje, privodjenje i izručenje Hagu Ratka Mladića i preostalih optuženih.

U razgovoru da glavnim tužiocem Haškog tribunala Karlom del Ponte, kojem su prisustvovali i koordinatori akcionog tima Vladimir Vukčević i Rasim Ljajić, Koštunica je rekao da je pitanje saradnje sa Hagom isključivo stvar primene zakona. Koštunica je u razgovoru ukazao da je neophodno poboljšati komunikaciju nadležnih državnih organa i gradjana, kako bi mogla svaka relevantna informacija pravovremeno da stigne do akcionog tima.

Predsednik Vlade Srbije je naglasio da pruža punu podršku koordinatorima tima, Vukčeviću i Ljajiću, u ostvarivanju akcionog plana da se Mladić i preostali optuženi lociraju, privedu i izruče Haškom tribunalu.

Ljajić: Bolja saradnja civilnih i vojnih službi bezbednosti

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić sastao se danas sa glavnom tužiteljkom Karlom del Ponte, i upoznao je sa tokom primene Akcionog plana Vlade Srbije. U saopštenju Nacionalog saveta, ističe se da je Ljajić posebno pomenuo "bolju saradnju i komunikaciju u radu civilnih i vojnih službi bezbednosti".

"Za dva meseca primene Akcionog plana stvoreni su dobri institucionalni mehanizmi koji treba da dovedu do konačnog rezultata - izručenja haškog optuženika Ratka Mladića", naveo je Ljajić.

XS
SM
MD
LG