Linkovi

Prva u svetu «Majkrosoft škola budućnosti»


Na brdu iznad Zoološkog vrta u Filadelfiji, sa pogledom na zapadnu gradsku četvrt u kojoj 85% ljudi živi u siromaštvu, smeštena je moderna, svetla i potpuno nova srednja škola.

170 učenika prvog razreda Majkrosoftove srednje škole nije spremno samo za školu – već i za budućnost. Oni neće koristiti olovke, papir ili udžbenike. Umesto toga, svaki će dobiti bežični lep-top kompjuter sa softverom koji je Majkrosoft kreirao specijalno za potrebe te škole. Program omogućuje svakom učeniku da uči sopstvenim tempom, a nastavnicima i roditeljima da prate njihov progres.

Majkrosoft se udružio sa upravom škole u Filadelfiji u izradi dizajna zgrade i sastavljanju nastavnog plana– što je prvi put da se taj softverski gigant bavi nečim sličnim. Predsednik kompanije, Bil Gejts, kaže da «Majkrosoftova škola budućnosti» treba da bude model za obrazovne sisteme širom sveta.

«Ova škola pokazuje šta je sve moguće kada angažujete sjajne ljude i primenite odlične procese i tehnologiju na poslu transformacije učenja. Škola je već proizvela nekoliko značajnih inovacija, uključujući i resurse koji će pomoći školama širom sveta da stvore kulturu samo-usavršavanja i liderstva.»

Ideja da pohadja školu sa tako velikim ambicijama bila je pomalo zastrašujuća za Rajen Viler.

«U početku nisam bila posebno oduševljena, jer sam htela da idem u vojnu školu i nisam mnogo znala o «školi budućnosti». Mislila sam: «To je nešto novo, neću da idem, ne znam u šta se upuštam». Onda sam počela da malo istražujem, i bila sve ushićenija. Rekla sam «hoću da idem, hoću da idem!»

Njena drugarica iz odeljenja, 14-godišnja Mukaja Vering-Guden, nije imala nikakve sumnje u pogledu škole budućnosti. Od svoje pete godine želi da bude klimatolog, i bila je uverena da će joj škola omogućiti da se bavi svojim poslom iz snova. Posebno je srećna što je deo nove generacije učenika.

«Ovo je naše vreme. Nas 170 može da promeni svet. A ako to učinimo, svet će verovatno biti bolje mesto.»

U naredne četiri godine broj učenika Majkrosoftove srednje škole porašće na 750. No, sastav djaka se neće izmeniti. 75% i dalje će poticati iz okolnih četvrti u zapadnoj Filadelfiji, jednog od najsiromašnijih delova grada, punog kriminala, u kome škole često nemaju ni dovoljno udžbenika, a kamoli kompjutere. Mnoge nemaju čak ni grejanje. Kao i sve javne škole, «Microsoft High» ne naplaćuje školarinu. Za razliku od većine škola, njeni učenici se prijavljuju i biraju putem lutrije, u kojoj je prve godine učestvovalo oko 1500 dece.

Škole budućnosti po uzoru na filadelfijsku već se otvaraju u drugim zemljama. Jedan od izvršnih direktora Majkrosofta, Krejg Mandi, kaže da će škola u Filadelfiji biti prototip, na osnovu koga će se procenjivati na koji način različite zemlje žele da grade svoje obrazovne sisteme.

Učenici «Majkrosoft škole budućnosti» treba da im utru put. Dok stručnjaci prate i analiziraju njihovu upotrebu tehnologije i resursa koje im škola pruža, nastavnici i administratori širom sveta su ti koji će učiti od njih.


XS
SM
MD
LG