Linkovi

Italija: Hapšenje pripadnika alžirske fundamentlističke islamske ćelije


Policija tvrdi da je ćelija finansirala islamske teroriste koji su odgovorni za pokolje u Alžiru i davala im logističku podršku.

Italijanska Finansijska policija je saopštila da je najnovija antiteroristička operacija preduzeta s ciljem da se rasturi jedna alžirska fundamentalistička ćelija. Italijanska i švajcarska policija je pred svanuće zajednički krenula u Operacju Tuareg. Izdato je šest naloga za hapšenje pripadnika islamističke fundamentalističke ćelije. Sva šestorica su Alžirci optuženi za međunarodni terorizam.

Jedan od osumnjičenih je uhapšen u Švajcarskoj, u okolini Ciriha. Dvojica, koja su već iza rešetaka u Italiji, obaveštena su o novoj optužnici u zatvoru. Trojica su i dalje u bekstvu. Istraga je počela 2003. Italijanski istražitelji kažu da je optužena šestorka bila jezgro jedne italijanske ćelije salafističke Organizacije za molitvu i borbu, najvećeg buntovničkog pokreta u Alžiru. Policija kaže da je ćelija finansirala islamske teroriste odgovorne za pokolje u Alžiru i davala im logističku podršku. Parola ćelije, prema policijskom saopštenju, glasi: «Duvaj vetre uništenja bez milosti ili pregovora». Komandant milanske Finansijske policicije, Domeniko Grimaldi, kaže da istražitelji veruju da je italijanska ćelija finansirala dva prošlogodišnja napada u Alžiru.

Sumnja se da je ćelija finansirala grupe koje su u januaru i martu 2005, izvele napade u Biskri i Šlefu, dva grada u blizini prestonice Alžira, u kojima je poginulo ukupno 20 osoba, a mnogo ih je ranjeno, rekao je Grimaldi, dodavši da je Finansijska policija uspela da uđe u trag novcu koji su alžirski ekstremisti slali kući. Navodi se da je novac prikupljan na pijacama i u prodavnicama koje su vodili Severnoafrikanci.

Komandant Grimaldi je rekao da se procenjuje da je ova ćelija prebacila milion i trista hiljada evra preko banke, 320 hiljada evra novčanim uputnicama i još mnogo hiljada preko kurira. Istražitelji kažu da je islamsku ćeliju prvobitno uspostavilo 14 Severnoafrikanaca, od kojih su neki već bili na spiskovima Evropske unije, Ujedinjenih nacija i Sjedinjenih Država. Veruje se da je vođa ćelije 44-ogodišnji Đamel Lunići, član zabranjenog alžirskog Fronta za islamski spas, uhapšen u Napulju 2005. zbog trgovanja oružjem. Istražitelji kažu da je Lunići bio veza za evropsku mrežu alžirskih ekstremista, koja je obuhvatala Italiju, Belgiju, Švajcarsku, Britaniju i Španiju.

XS
SM
MD
LG