Linkovi

Pronađen fosil bebe star 3 miliona i 300 hiljada godina


U Etiopiji naučnici otkrili gotovo kompletan skelet ranog ljudskog pretka - male djevojčice, koja je umrla pre oko tri miliona i 300 hiljada godina.

To je prvi put da su arheolozi iskopali gotovo kompletne ostatke deteta ljudske vrste iz najranijeg stadijuma - vrste majmunolikog čovjeka kakva je i "Luci"- jedan od najpoznatijih fosila, otkriven 1974. godine. Kris Sloun, saradnik magazina “National Geographic”, kaže:

“To je najkompletniji skelet te vrste. Imamo više delova kostiju od bilo kojeg drugog uzorka praistorijskog čoveka. To je takodje veoma značajno, posebno jer je u pitanju beba. Mi jednostavno nemamo fosile beba ovako kompletne i nemamo dovoljno informacija o bebama iz tog doba. Dakle, mi ćemo naučiti kako su izgledale bebe ljudskog pretka, na način na koji to pre nije bilo moguće učiniti”, kaže Sloun.

Pronađeni skelet sada je poslat na detaljnu analizu, a arheolozi i dalje pažljivo pretražuju lokalitet - prvi put otkriven pre pet godina.

Naučnici smatraju da je beba, verovatno, život izgubila u poplavi. Razlog je to što su kosti pronadjene zajedno. Neke od njih su zapravo zabetonirane zajedno u kameni blok što je moguće samo ukoliko je telo odnešeno bujicom ubrzo bilo zatrpano u pesku”, pojašanjava Kris Sloun.

XS
SM
MD
LG