Linkovi

Glavni tužilac Haškog suda Karla del Ponte boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu


Prvi sastanak glavne tužiteljke Haškog tribunala sa koordinatorom Akcionog plana za hapšenje Ratka Mladića, tužiocem Vladimirom Vukčevićem, u Specijalnom sudu trajao je više od pet sati.

Portparol haškog tužilaštva Anton Nikiforov rekao je novinarima da su sastanku, pored Karle del Ponte i Vladimira Vukčevića prisustvovali i šefovi dve bezbednosne službe.

U Beogradu je večeras održan sastanak glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte i predsednika Srbije Borisa Tadića. U Pres službi predsednika republike Srbije je rečeno da su Tadić i Del Ponteova razmenili svoje poznate stavove. Glavna tužiteljka sutra razgovara sa Vojislavom Koštunicom i Rasimom Ljajićem i Vukom Draškovićem.

Karla del Ponte je u Beograd stigla nakon susreta s komesarom za proširenje Evropske unije Olijem Renom, odakle je poručeno da nema osnova da sa Srbijom budu nastavljeni pregovori jer nema pomaka u saradnji s Tribunalom. Očekuje se da će Evropska unija sredinom oktobra pozvati Karlu del Ponte da proceni da li Srbija čini sve što može da uhapsi Mladića i druge optužene. Na osnovu te procene Evropska unija treba da odluči da li će sa Beogradom obnoviti pregovore o pridruženju, koje je prekinula u maju.

XS
SM
MD
LG