Linkovi

Ministri G17 Plus podneli premijeru Srbije ostavke na svoje funkcije


Ministri G17 Plus podneli su premijeru Srbije ostavke na svoje funkcije, ali će vršiti svoje dužnosti dok im, kao što zakon nalaže, ostavke ne budu konstatovane u Skupštini Srbije, izjavio je danas predsednik G17 Plus Mlađan Dinkić.

Dinkić je na koferenciji za novinare rekao i da od danas poslanici te stranke neće prisustvovati sednicama Skupštine Srbije, ali je najavio da će na sednici Glavnog odbora stranke 8. oktobra predložiti da poslanici G17 Plus učestvuju na sednici parlamena na kojoj će biti proglašen novi ustav. Predsednik G17 Plus je rekao i da ne treba očekivati da naredna sednica Skupštine Srbije, na kojoj bi bile konstatovane ostavke ministara, bude održana pre završetka referendumske kampanje.

"G17 Plus će aktivno i do kraja učestvovati u procesu usvajanja ustava, zajedno sa Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom, a onda idemo na izbore", rekao je Dinić, naglašavajući da "iz sveg srca prihvata ono što je od njega tražio premijer - da G17 Plus ne ometa proces usvajanja ustava, ali da posle izbora budu raspisani parlamentarni izbori.

Dinkić je rekao da su već počeli dogovori o datumu raspisivanja parlamentarnih izbora i naglasio da G17 Plus zahteva da krajnji rok za njihovo održavnje bude 17. decembra.

On je kazao da su prošle nedelje počele konsultacije predstavnika te stranke sa koalicionim partnerima i Demokratskom strankom o datumu raspisivanja izbora i dodao da je o tome razgovarao sa premijerom Vojislavom Koštunicom, predsednikom Srbije i DS-a Borisom Tadićem, kao i sa predsednikom Srpskog pokreta obnove Vukom Draškovićem.

Upitan da li su se Tadić i Koštunica složili sa predloženim terminom za izbore, Dinkić je rekao da to treba njih pitati.

"Čini mi se da imamo konsenzus oko izbora", rekao je Dinkić i dodao da se, izgleda, izbora plaši jedino Srpska radikalna stranka, koja zahteva da oni budu održani u martu sledeće godine.

Ministri G17 podneli su ostavke u petak, u skladu sa odlukom GO stranke održanog 13. maja, zato što su nisu nastavljeni pregovori sa Evropskom unijom. Upitan da li je sprovođenjem te odluke stranke "pala vlada" Dinkić je odgovorio - "Sami znate odgovor na to pitanje, pitajte pravnike, pa će vam reći".

Dinkić je ocenio i da je predlog teksta novog ustava Srbije, koji je juče usvojen u parlamentu, "vrlo dobar" i da predstavlja "diskontinuitet sa prethodnim sistemom i režimom Slobodana Miloševića".

Svoju ostavku na mesto ministra finansija i ostavke potpredsednice vlade Ivane Dulić-Marković i ministara zdravlja i poljoprivrede Tomice Milosavljevića i Gorana Živkova, Dinkić je nazavo činom lične, stranačke i državne odgovornosti i ocenio da su one ubrzale proces usvajanja ustava, ali i da će doprineti raspisivanju parlamentarnih izbora.

"Od danas G17 Plus počinje kampanju za referendum o potrđivanju predloga ustava i pripremu za izbore koji moraju biti održani do 17. decembra", rekao je Dinkić i dodao da će G17 Plus učiniti sve da referendum uspe.

On je ocenio da bi u decembru trebalo da budu održani samo parlamentarni izbori, a da bi predsednički trebalo da budu održani ili sledeće godine, ili 2009, kad ističe mandat predsedniku. Lokalne izbore bi, kako je ocenio, trebalo održati u 2008. godini.

XS
SM
MD
LG