Linkovi

U Bosni i Hercegivini se održavaju peti opšti izbori


U Bosni i Hercegivini se održavaju peti opšti izbori od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u Sarajevu je saopštila da ne raspolaže podacima o toku izbornog procesa u desetak opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Predsednik CIK Branko Petrić je saopštio da se generalno izborni proces odvija bez problema, sem što su u opštinama Livno i Posušje u FBiH sa zakašnjenjem otvorena biračka mesta zbog zahteva posmatrača da ponovo bude prebrojan celokupni izborni materijal. Petrić je rekao da će u tim opštinama biti produženo glasanje.

Za ove izbore na kojima će se birati Predsjedništvo BiH, delegati za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, predsjednika i potpredsjednika Reublike Srpske, poslanici za Narodnu skupštinu RS i vijećnici za skupštine kantona u Federacije BiH registrovano ukupno 56 političkih subjekata odnosno 36 partija, osam koalicija i 12 nezavisnih kandidata.

Za izbore je do 15. septembra registrovano 2.755.207 birača sa pravom glasa, rekao je Petrić i dodao da će sva lica koja do 1. oktobra predaju zahtjeve za izdavanje ličnih dokumenata imati pravo da glasaju. Prema njegovim riječima, od 2.755.207 registrovanih birača, redovnih je 2.693.199, u odsustvu može da glasa 29.567, a putem pošte 32.441. Osim CIK BiH izbore provode i 142 opštinske izborne komisije koje imaju 504 člana i 4.299 biračkih odbora. Predsjednik CIK-a je rekao da je u BiH formirano 4.299 biračkih mjesta i to 4.137 redovnih i 162 biračka mjesta za glasanje u odsustvu.

Izborni proces će, prema podacima Centralne izborne komisije, nadgledati 14 međunarodnih organizacija i institucija,29 nevladinih organizacija iz BiH i 13 političkih subjekata. Kako se od 1996. godine iz izbora u izbore bilježi sve veća apstinencija građana, tako da je na lokalnim izborima održanim 2004. godine na izbore izašlo manje od 50 posto građana s pravom glasa, apele da izađu i glasaju građanima BiH uputili su i političari, i predstavnici nevladinih organizacija, ali i visoki predstavnik međunarodne zajednice Kristijan Švarc Šiling.

XS
SM
MD
LG