Linkovi

Specijalci prvi crnogorski vojnici u nekoj od mirovnih misija u inostranstvu


Pripadnici Brigade za specijalne operacije Vojske Crne Gore mogli bi biti prvi crnogorski vojnici u nekoj od mirovnih misija u inostranstvu. Riječ je o nedavno formiranoj elitnoj jedinici koju čine profesionalci - oficiri, podoficiri i vojnici po ugovoru.

U Generalštabu VCG medijima je potvrđeno da je ova jedinica formirana, a načelnik Odjeljenja za ljudske resurse, pukovnik Čedo Marinović rekao je da je sastavljena od profesionalnih pripadnika vojske.

On je kazao da je “još rano govoriti” o tome a li će i gdje će ići u mirovne misije, ne želeći da saopšti brojčano stanje te jedinice.

Premijer Milo Đukanović je ranije u dva navrata pomenuo “jedinicu za specijalne operacije” crnogorske vojske, govoreći o slanju vojnika u mirovne misije i učešću Crne Gore u ratu protiv terorizma.

O tome je razgovarao sa ministrom odbrane SAD Donaldom Ramsfeldom, koji je obećao podršku vojnim reformama u Crnoj Gori i njeno pristupanje evroatlantskim integracijama.

Sjedinjene Američke Države uskoro će imenovati svog atašea za odbranu u Crnoj Gori, čime će se uspostaviti direktna komunikacija sa Crnom Gorom u odbrani i vojsci, najavio je savjetnik za vojna pitanja u crnogorskoj Vladi general Radoslav Martinović.

On je naveo da posjeta državnog sekretara za odbranu SAD Donalda Ramsfelda Crnoj Gori predstavlja početak strateškog vojnog partnerstva dvije države

Martinović je kazao da će se svi sadržaji koji će proizilaziti iz zajedničkog interesa SAD i Crne Gore definisati sporazumima, koji se potpisuju na najvišem nivou, nakon čega se reguliše i precizira njihova implementacija.

“Izuzetno je značajno što je posjeta bila upravo u trenutku kada počinjemo izradu veoma značajnih strateških, doktrinarnih i razvojnih programa i projekata za naš sistem odbrabrane i vojsku”, rekao je Martinović.

On je istakao da će pomoć SAD-a u ekspertskom i u drugom smislu biti od izuzetnog značaja za Crnu Goru da se što prije prilagodi i postane kompatibilna zemljama koje su uključene u program NATO-a.


XS
SM
MD
LG