Linkovi

Predsednik Buš i opozicija iz Demokratske stranke nastavljaju spor oko rata u Iraku


Predsednik Buš postojano napada kritičare rata u Iraku pa je i danas, obraćajući se Udruženju rezervista, branio svoju odluku da svrgne s vlasti Sadama Huseina. On se ponovo dotakao i izveštaja obaveštajnih agencija -- koji je ovih dana procureo u javnost -- u kojem je rečeno da rat u Iraku stvara novu generaciju terorista. U analizi koju je sastavilo 16 obaveštajnih agencija zaključuje se da rat izaziva u mulimanskom svet duboku odbojnost prema SAD i da stvara simpatizere globalnog džihadizma. Predsednik Buš tvrdi da su delovi tog izveštaja procureli u javnost kao rezultat političkog manevrisanja demokratske stranke koja, kaže on, pokušava da opravda svoje zalaganje da se američke trupe povuku iz Iraka.

“Neki su selektivno citirali delove tog dokumenta u prilog svojih argumenata da mi, ratujući u Iraku, narušavamo bezbednost u zemlji. A to ide na ruku neprijateljskoj propagandi koja tvrdi da nas teroristi napadaju zato što smo ih izazvali.”

U obaveštajnom dokumentu je takodje rečeno da će manje ljudi prihvatati ciljeve terorista i za njih se boriti ukoliko teroristu budu poraženi u Iraku. A to, tvrdi predsednik Buš, samo pokazuje da opasnost ne leži u američkom vojnom angažmanu u Iraku, koji navodno stvara nove teroriste, već u povlačenju američkih trupa koje bi ohrabrilo teroriste i pomoglo im da nadju nove sledbenike. Demokrate tvrde da rat u Iraku crpi resurse koji bi mogli da se iskoriste u potrazi za Osamom bin Ladenom i za poboljšanje bezbednosti američkih granica što bi uključilo striktniju inspekciju uvozne robe. Posle današnjeg predsednikovog izlaganja vodja demokrata u Predstavničkom domu, Nensi Pelozi, izjavila je da je vreme da Džordž Buš shvati da je njegova politika u Iraku propala i da veću pažnju usmeri na zaštitu od mogućih napada na američkom tlu.

“Posle onoga što je predsednik jutros rekao, jasno je da ne želi da prihvati stvarnost. Izgubio je dodir sa realnošću kada se radi o tome šta je potrebno učiniti da bi se vodio i obavio rat protiv terora.”

U dokumentu 16 obaveštajnih agencija ukazuje se i na slabosti džihadskog pokreta, medju kojima je i rasprostranjeno protivljenje u muslimanskom svetu ultra-kozervativnom tumačenju šarijatskog prava. Ali, analitičari zaključuju da faktori koji potpiruju pokret nadmašuju njegove slabosti i da će tako ostati i u doglednoj budućnosti.

XS
SM
MD
LG