Linkovi

Artemije: Nezavisnost Kosova dovela bi do istrebljenja srpskog naroda


U vašingtonskom Kapitol Hil klubu održana je konferencija posvećena Kosovu. Skup su organizovali Američki savet za Kosovo, medjunarodna grupa "Hrišćanska solidarnost" i Koalicija za verske slobode. Dogadjaj je pratila Helena Djordjević.

Budući da je jedan od organizatora skupa agencija "Venabl", koju je angažovalo Srpsko nacionalno veće Kosova za lobiranje u SAD, domaćin Džejms Džatras na početku je primetio da je konferencija mahom skup istomišljenika. No, on je dodao da njihovi stavovi predstavljaju protivtežu dominantnim pogledima na Kosovo u Vašingtonu i ukazao na potrebu šire debate o ovoj temi u SAD. Počasni govornik, vladika raško-prizrenski Artemije, koji se nalazi u poseti Americi, poručio je da bi nezavisnost Kosova dovela do istrebljenja srpskog naroda, i stvaranja kriminalno-terorističke muslimanske države u srcu Evrope.

Učesnicima konferencije obratio se i američki kongresmen Trent Frenks koji za "Glas Amerike" kaže da se nada promeni kursa američke politike u pogledu Kosova.

"Mogu da vam kažem da postoje članovi Kongresa koji veoma žele da se tok stvari obrne. Ja samo mogu da se nadam i molim da će se to desiti. Mnogi od nas su nezadovoljni time u kom smeru Ujedinjene nacije vode čitav proces, i bojimo se da, ako Srbija 'padne', to bi predstavljalo uporište za dodatno jačanje islamskog terorizma. Voleo bih da mogu da vam kažem da je više ljudi angažovano na tom pitanju, to je jedna od stvari koja nije prodrla u svest američkog Kongresa kako bi treblao, ali verujem da Kondoliza Rajs i predsednik Buš razumeju izazove sa kojima se suočava Srbija i nadam se da će hrabrost srpskog naroda, uz božiju pomoć, videti promenu smera i da ćemo ipak videti mir i stabilnost za srpski narod», rekao je republikanski kongresmen iz Arizone.

Jedno od osnovnih pitanja na konferenciji bilo je da li je budući status Kosova već odredjen, ili ima prostora za diplomatske aktivnosti koje bi odložile ili izmenile konačno rešenje. Bivši ambasador Kanade u Jugoslaviji, Džejms Biset, izjavio je da je pesimista u pogledu ishoda pregovora, i da veruje da medjunarodni posrednik Marti Athisari vodi proces ka nezavisnosti.

"Ipak, meni se čini da postoji tračak nade, da će možda neko u EU i u Stejt Departmentu uvideti da im ne ide u prilog da jednoj kriminalnoj državi predvodjenoj ratnim zločincima da nezavisni status i priliku da se pridruže demokratskim zemljama Evrope", istakao je Biset.

Analitičar Nikolas Gvozdev ukazao je da američka administracija, zbog drugih prioriteta, na nezavisnost Kosova gleda kao na "najjednostavnije rešenje", koje bi joj omogućilo da se brzo povuče iz problematičnog regiona, ali se pri tome ne uzimaju u obzir dugoročne posledice i presedan koji bi bio postavljen.

Nekoliko učesnika konferencije dovelo je u pitanje spremnost kosovskog društva za državnost zbog visoke stope kriminala, trafikinga i kršenja ljudskih prava. Gregori Kopli kaže da Kosovo ne zadovoljava nijedan od istorijskih standarda za suverenitet.

"Štaviše, Kosovo nije ekonomski održivo osim putem kriminalnih aktivnosti i u potpunosti zavisi od medjunarodne zajednice. Da bi se priznao suverenitet Kosova mora se narušiti suverenitet druge priznate države, republike Srbije, zaobilazeći niz medjunarodnih sporazuma uključujući i povelju UN i sporazum iz Helsinkija. Treće, Kosovo je teritorija kojom se već upravlja kao kriminalnom organizacijom, i povezana je sa džihadističkim pokretom. Veze OVK sa džihadistima su već dovoljno temeljno dokumentovane", napomenuo je Kopli.

Doktor Valid Fares, autor knjige "Budući džihad" razmotrio je pitanje spornih kriterijuma na osnovu kojih se nekom narodu daje, ili ne daje, pravo na samoopredljenje. Direktor projekta "Džihad Voč", Robert Spenser, ukazao je na nespremnost SAD i EU ali i same Srbije da sagleda verski aspekt konflikta na Kosovu kao borbe islamista i hrišćana. Sa tim se saglasio politički komentator Srdja Trifković koji je ocenio da SAD udovoljavanjem zahtevima evropskih muslimana, uključujući i kosovske Albance, nastoji da suzbije anti-zapadno raspoloženje u tom delu sveta, što je po njegovom mišljenju pogrešno i kontraproduktivno.

Politikolog Stiven Majer sa Nacionalnog instituta odbrane kritikovao je zapadni odnos prema problemu Kosova, ali i Beograd, zato što je pristao na pregovorima u kojima se prećutno podrazumeva da je suverenitet već odredjen, i da je potrebno iznaći mehanizme da se što bolje zaštite preostali Srbi na Kosovu.

"Po mom mišljenju, srpska vlada nije smela da pristane na takvu strukturu pregovora. To je bila strateška greška, za koju cenu plaćaju sada. Pregovori o decentralizaciji i lokalnim zajednicama su suštinski pitanja suvereniteta, što su Srbi tek nedavno spoznali. Mnogo će zavisiti od toga kako će Beograd u narednih mesec dana pristupiti toj strategiji", rekao je Majer.

Majer smatra da vlasti u Srbiji treba da ponudu šire autonomije, koja je neprihvatljiva za medjunarodnu zajednicu, zamene realističnijom strategijom, pokušaju da stvari okrenu u svoju korist, dovedu do podele izmedju Evropljana i Amerikanaca, iskoriste interese Grčke i Rusije, i angažuju svoje saveznike na Kapitol Hilu.

XS
SM
MD
LG