Linkovi

Mesić kritikovao sporazum o posebnim odnosima Srbije i Republike Srpske


U izjavi za državni radio predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izrazio je protivljenje danas potpisanom sporazumu o posebnim odnosima Srbije i republike Srpske.

Prema njegovim riječima takav sporazum je pogrešan potez i za Beograd i za Republiku Srpsku jer stvara lažnu nadu da se Republika Srpska putem referenduma može odvojiti i priključiti Srbiji, a to je kako kaže Mesić neprihvatljivo i neprovodivo. „Ideje da Republika Srpska u sučaju samostalnosti Kosova ima isto tako pravo na samostalnost nemaju veze za zdravom pameću i logikom“ poručio je Mesić iznoseći mišljenje kako je Republika Srpska nastala etničkim čišćenjem odnosno protjerivanjem Bošnjaka i Hrvata, dok je još u bivšoj Jugoslaviji Kosovo bilo konstitutivni element tadašnje federacije sa svim pravima koje taj status nosi.

Upitan za komentar činjenice da je uoči predstojećih izbora u Bosni i Hercegovini hrvatski premijer Sanader otvoreno podržao HDZ 1990 Bože Ljubića predsjednik Mesić je rekao kako on podržava sve stranke u Bosni i Hercegovini koje se zalažu za opciju cjelovite i građanske države, te za ravnopravnost sva tri naroda. Hrvatski predsjednik je rekao kako nije dobro da se članovi hrvatske vlade miješaju u izbornu kampanju u drugoj državi, a da posebno nije dobro da se licitira sa novcem koji Hrvatska svake godine izdvaja za pomoć Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG