Linkovi

Potpisan Sporazum o specijalnim i paralelnim odnosima RS i Srbije


Na dokument, koji je praktično nastavak sličnog sporazuma potpisanog 2001. između tadašnje SR Jugoslavije i RS, potpise su stavili predsednik i premijer Republike Srpske Dragan Čavić i Milorad Dodik i predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica. U tekstu Sporazuma se naglašava poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političk nezavisnosti BiH i uvažava ustavna podela nadležnosti države BiH i njenih entiteta. Takođe se izražava uverenje da će uspostavljanje specijalnih i paralelnih odnosa doprineti demokratskom, društvenom i privrednom razvoju Srbije i RS, BiH i regiona u celini. Sporazumom je predviđen razvoj institucionalnih i svih ostalih oblika saradnje u okviru opštih političkih i privrednih uslova, kao i razvoj transparentne saradnje izvršnih, zakonodavnih i drugih institucija RS i Srbije.

Sporazumom je predviđeno da RS i Srbija unapređuju saradnju u oblasti privrede, planiranja, privatizacije i denacionalizacije, nauke i tehnologije, obrazovanja, kulture i sporta, zdravstva i socijalne politike, turizma i zaštite okoline, informisanja, zaštite sloboda i prava građana, te suzbijanja kriminala.

U cilju uspešnog sprovođenja Sporazuma osnovano je Veće za saradnju RS i Srbije koje čine predsednici i premijeri RS i Srbije. Da bi se ostvarila saradnja u oblasti zakonodavstva predviđeno je održavanje redovnih kontakata Narodne skupštine RS i Skupštine Srbije.

Potpisivanjem ovog sporazuma prestaje da važi sporazum o uspostavljanju specijalih paralelnih veza iz 2001. godine između RS i tadašnje SR Jugoslavije.

Koštunica: Dugo se čekalo na ovaj dan

U Banjaluci je u prisustvu premijera Srbije i RS Vojislava Koštunice i Milorada Dodika, otvorena beogradska “Komercijalna banka”. Ističući da je ovo veliki dan za RS i Srbiju, Koštunica je rekao da je danas potpisan Sporazum o specijalnim paralalnim odnosima, koji treba da omogući da se odnosi Srbije i RS prošire u svim oblastima.

“To je sporazum koji je živ, koji ne ostaje na papiru, koji će se širiti kroz privrednu, kulturnu, ekonomsku, sportsku saadnju”, kazao je Koštunica, ističući da se u Banjaluku slio veliki broj privrednika, koji će pomoći da se taj sporazum širi u svim oblastima saradnje.

On je rekao da je otvaranje “Komercijalne banke“ u Banjaluci snažna buduća podrška proširenoj i unapređenoj ekonomskoj saradnji, onakoj kako doista treba da bude između Srbije i RS.

“Ovo je veliki početak u našim odnosima i biće još mnogo ovakvih susreta. Neka se naši odnosi unaprede, neka cvetaju, neka se šire u duhu opšte saradnje u regionu i preko potrebne saradnje Srbije i RS”.

Naglašavajući da je ovo važan dan za RS, premijer Milorad Dodik je rekao da se dugo čekao ovaj trenutak i da sigurno deli raspoloženje svih da će poslovanje “Komercijalne banke” u Banjaluci biti za dobrobit privrednika u Srbiji i RS, ali i svih građana u RS. On je rekao da je tržište RS zakonski sređeno i da očekuje da će novootvorena banka biti lider u finasijskom sektoru i u RS. Godina koja dolazi biće godina snažnih investicija u RS i zato je jedna banka koja ima potencijal da podrži te investicije svakako dobro došla, a pogotovo ako je to iz Beograda, kazao je Dodik.

Svečanosti otvaranja “Komercijalne banke” prisustvovali su predsednik RS Dragan Čavić, više ministara Srbije i RS, predsednik Parlamenta RS Igor Radojičić, ministar inostranih poslova BiH Mladen Ivanić, predstavnici finansijskih institucija i više stotina građana Banjaluke.

Drašković: Sporazum sa RS neće ugroziti odnose sa BiH

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković ocenio je danas da potpisivanje sporazuma o specijalnim vezama između Srbije i Republike Srpske neće ugroziti odnose sa Bosnom i Hercegovinom. Drašković je rekao da bolji odnosi sa RS "automatski znače" i poboljšanje odnosa Srbije sa BiH.

"Ne mogu specijalne veze između RS i Srbije da budu na štetu odnosa sa državom BiH, jer se RS nalzi u toj državi".

Drašković je dodao da to nije prvo potpisivanje takvog sporazuma sa RS, koje se, kako je primetio, "uvek obavljalo uoči nekih izbora".

XS
SM
MD
LG