Linkovi

Američki svemirski stručnjaci u kineskom kosmičkom centru


Američki svemirski stručnjaci zaviriće iza dobro čuvanihh vrata centra za kineski kosmički program kada iduće nedelje odu u posetu Kini, za koju mnogi veruju da je više reč o diplomatiji nego saradnji u oblasti svemirske tehnologije.

Predsednik Džordž Buš je prošle jeseni zatražio od direktora NASA Majkla Grifina da poseti Kinu, nakon što je kineski predsednik Hu Djintao boravio u Vašingtonu.

Tokom četvorodnevne posete, koja počinje tokom vikenda, delegacija američke svemirske agencije razgovaraće sa šefom kineskog kosmičkog biroa, posetiti Kinesku akademiju nauka u Pekingu i obići poligon za lansiranje raketa u pustinji Gobi.

SAD nisu nikada imale značajniju svemirsku saradnju sa Kinom, iako su obe zemlje, zajedno sa Rusijom, jedine u stanju da pošalju čoveka u svemir. Glavna smetnja većoj saradnji u toj oblasti je uticaj koji kineska vojska ima na kosmički program.

Predstavnik NASA kaže da je malo verovatno da će ovom prilikom doći do zaključenja saradnje u oblasti svemirskih istraživanja sa Kinezima, kao što je uradjeno tokom Grifinove posete Indiji prošlog maja.

Američka svemirska agencija ima sporazume sa drugim zemljama, kao što su Rusija, Kanada, Japan i evropskim državama, o izgradnji i korišćenju medjunarodne svemirske stanice.

Jedina oblast gde SAD i Kina mogu da rade zajedno, prema mišljenju stručnjaka NASA, je razmena naučnih podataka o Zemlji, korišćenju spektra radio frekvencija i kontroli otpada u orbiti.

XS
SM
MD
LG