Linkovi

Kosovo modernizuje bankovni sistem zbog unapredjenja ekonomije


Transformacijom kosovske bankovne uprave u Centralnu banku, Kosovo je ove nedelje načinilo novi korak ka oporavku svoje ekonomije.

Odlukom šefa UNMIK-a, Joahima Rikera, Kosovska bankovna i platna uprava (KBPA) protekle nedelje je podignuta na nivo centralne banke Kosova, čime je novi bankovni sistem dobio veću samostalnst i regulatorna ovlašćenja. Mnogi stanovnici Kosova su za vreme raspada bivše Jugoslavije početkom 90-ih izgubili značajnu uštedjevinu kada državni bankovni sistem nije mogao da funkcioniše bez zamrzavanja sredstava.

Zvaničnici kažu da je novi potez šefa UNMIK-a ključan za planove Kosova da uspostavi zapadni tržišni sistem umesto državno kontrolisane privrede koja je uništena zbog rata i loše uprave.

Direktor UNMIK carine Pol Ekda objašnjava da UNMIK time prenosi na kosovske institucije veću finansijsku odgovornost.

«To je zato što je deo našeg mandata da osnažimo i podržimo lokalne institucije»

Francuski direktor centralne banke Kosova, Mišel Svečin kaže da je upotreba evra kao valute značajna prednost kosovske privrede.

«Direktnu monetarnu politiku ovde sprovodi Evropska centralna banka, budući da smo mi, kao što znate, pasivni član evro zone.»

Iako evro obezbedjuje stabilnost, ekonomija na Kosovu i dalje je u lošem stanju. Kosovski ministar finansija Haki Šatri ne očekuje značajniji rast ove godine. Ekonomija je 2005. bila u padu, a stopa nezaposlenosti iznosi najmanje 40%. Šatri predivdja da bi odluka o budućem statusu Kosova mogla da obezbedi stabilnost koja bi omogićla ekonomski rast izmedju 3 i 5% 2007.

Šatri se slaže da je evro pomogao u jačanju kosovske privrede. Medjutim, dok je inflacija i dalje niska, ispod tri procenta, kamatne stope na bankarske kredite su više od 12%.

Kosovska privreda suočava se sa ogromnim izazovima. Prisustvo Ujedinjenih nacija se smanjuje, a budžet za privredu iznosi oko četvrtinu vladinog budžeta. Ministar finansija Haki Šatri izrazio je očekivanje da bi moguća nezavisnost Kosova dovela do većeg priliva pomoći medjunarodnih finansijskih institucija.

XS
SM
MD
LG