Linkovi

Ahmadinedžad: Iran nije zainteresovan da proizvede nukelarnu bombu


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad negirao je da njegova zemlja nastoji da se domogne nuklearnog oružja. Na konferenciji za novinare, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, Ahmadinedžad je rekao da ne shvata šta još Iran treba da učini kako bi dokazao da njegove nuklearne aktivnosti imaju mirnodopsku namenu.

Iranski lider je u više navrata rekao a njegova zemlja nije zainteresovana da proizvede nukelarnu bombu. U razgovoru sa novinarima, preko prevodioca, on je naveo da nuklearno oružje više nije efikasno sredstvo odvraćanja.

“Suština je da nama bomba nije potrebna. To je suprotno onome što drugi misle. Nažalost, neki misle da nuklearna bomba može da bude efikasno sredstvo u medjunarodnim odnosima. Oni nisu u pravu jer je vreme nuklearne bombe završeno.”

Dok se pripremao da napusti Njujork posle tri dana provedena na zasedanju Generalne skupštine UN, Ahmadinedžad je rekao da misli da su razgovori sa evropskim zemljama o obustavljanju obogaćivanja uranijuma, kako se izrazio, “na pravom putu”. Iranski lider je dodao da je njegova zemlja spremna da razgovara o povinovanju zahtevima Saveta bezbednosti UN za obustavom, ali nije naveo kada bi do toga moglo da dodje.

“Naš stav o obustavi je vrlo jasan. Mi smo razgovarali o tome sa Evropljanima. Rekli smo da ćemo pregovarati pod fer i pravednim uslovima.”

Američke diplomate tvrde da su izjave Ahmadinedžada do sada najjasniji signal da će Iran možda pristati da obustavi obogaćivanje uranijuma. Vlada u Teheranui je ignorisala raniji zahtev Saveta bezbednosti UN da obustavi obogaćivanje uranijuma do 31. avgusta. Pet stalnih članica Saveta bezbednosti, Nemačka i Italija su se ove nedelje saglasile da daju Iranu više vremena da obustavi obogaćivanje uranijuma pre razmatranja mogućih sankcija. Diplomate u UN kažu da bi novi rok omogućio da se pregovori nastave do početka oktobra. Za vreme konferencije za novinare, Ahmadinedžad je ponovo oštro kritikovao američku vladu, ali je istovremeno rekao da poštuje američki narod. Iranski lider je takodje negirao da ima anti-jevrejska ubedjenja, ali je izbegao direktan odgovor na pitanje da li želi uništenje Izraela.

“Volimo sve ljude širom sveta – Jevreje, hrišćane, muslimane, ne-muslimane. ne-Jevreje, ne-hrišćane. Nemamo problema ni sa kim. Ono čemu se protivimo su neprimereni akti upereni protiv nas, ili akti okupacije, agresije, nasilja, raseljavanja nacija. I to kažemo glasno.”

U sredu uveče, Ahmadinedžad je bio gost ugledne nevladine organizacije - Saveta za medjunarodne odnose, gde je doveo u pitanje iskaz jednog očevica o Holokaustu. Nekoliko jevrejskih članova Saveta bojkotovalo je taj skup.

XS
SM
MD
LG