Linkovi

Situacija u mađarskoj prestonici Budimpešti i dalje napeta


Demonstranti traže ostavku premijera Ferenca Đurčanja, posle njegovog priznanja da su on i vlada lagali o ekonomskoj situaciji da bi pobedili na izborima.

Uprkos pojačanjima, specijalna policija nije uspela da spreči izlive nasilja u Budimpešti. Ponovile su se scene nasilja iz prethodne noći i okršaja oko zgrade državne televizije. Ovog puta, gnevni demonstranti su se sukobili u blizini sedišta vladajuće Mađarske socijalističke partije. Speijalna policija je uz pomoć suzavca i vodenih topova i konjičke jedinice, pokušala da rastera masu pretežno mladih ljudi. Demonstranti su skandirali parole i gađali policiju raznim predmetima, a jedan policijski automobil je zapaljen, isto kao i kante za otpatke. Demonstranti traže da premijer Ferenc Đurčanj, iz Mađarske socijalističke partije, podnese ostavku, posle priznanja da je lagao o ekonomskoj situaciji da bi ponovo pobedio na izborima prošlog aprila. Uprkos paketu oštrih mera štednje za smanjenje budžetskog deficita, on je i dalje najveći u Evropskoj uniji, što izaziva ozbiljne sumnje u sposobnost Mađarske, koja je primljena u Evropsku uniju 2004, da u bližoj budućnosti pređe na euro. Neki demonstranti porede situaciju sa Narandžastom revolucijom u obližnjoj Ukrajini i mađarskom revolucijom 1956. protiv sovjetske dominacije. Međutim, mađarski premijer Ferenc Đurčanj se ne slaže sa tim i kritikuje nasilne proteste.

«To što dve ili tri hiljade ljudi ne shvataju šta mogu i šta ne smeju da rade, nije dobra osnova ili dovoljan razlog za remećenje mira i zatišja u zemlji.»

Đurčanj je takođe novinarima u Budimpešti rekao da neće da podnese ostavku i da namerava da nastavi da sprovodi svoje mere štednje.

«Budžetska prilagođavanja i reforme. Znam da je to veoma teško i da je teško za narod. Ali to je jedini put za Mađarsku.»

Nedavno ispitivanje javnog mnjenja pokazuje da 43 odsto Mađara želi da Đurčanj podnese ostavku. Ali nešto više ispitanika, 47 odsto, kaže da ne treba da se povlači jer, kako ističu, svi političari lažu. Đurčanj i dalje ima podršku svoje Mađarske socijalističke partije, ali analitičari upozoravaju da zbog ovih demonstracija možda neće moći da završi svoj mandat. Ali umereno desničarska opozicija i demonstranti okupljeni ispred zgrade parlamenta, ne mogu da dočekaju njegovo povlačenje. Na sredini trga je mrtvački kovčeg obavijen crnim pokrovom, okružen velikim portretima premijera Đurčanja i vođe njegovih koalicionih Socijalističkih liberala. Iznad kovčega je transparent sa natpisom: «Sahranjujemo Đurčanjevu vladu, za koju nema uskrsnuća».


XS
SM
MD
LG