Linkovi

SAD i Francuska: Sprečiti Iran da stekne nuklearno oružje


Predsednik Buš i francuski predsednik Žak Širak izjavili su da se u potpunosti slažu da bi Iran trebalo da suspenduje svoj nuklearni program obogaćivanja uranijuma pre početka bilo kakvih pregovora o nuklearnom programu te zemlje.

Sedeći pored francuskokg predsednika, američki predsednik Buš je rekao da SAD i Francuska imaju zajednički cilj: sprečavanje da Iran stekne nuklearno oružje. Predsednik Buš je rekao da bi želeo da se to pitanje reši diplomatskim putem i potvrdio ponudu svoje administracije da se pridruži razgovorima koje Evropljani vode sa Iranom, ako Teheran suspenduje program obogaćivanja uranijuma. Buš je rekao da strpljenje medjunarodne zajednice prema Iranu nije neograničeno.

“Smatramo da je vreme od suštinske važnosti. Ako Iran nastavi da odugovlači, mi ćemo razmotriti posledice takvog odugovlačenja. Jedna od posledica bi bilo zavodjenje nekog programa sankcija. Medjutim, sada je vreme da Iran pridje pregovaračkom stolu.”

Predsednik Širak je je ponovio dobar deo onoga što je Buš rekao, odbacujući svaku sugestiju da postoje podele izmedju Vašingtona i Pariza u vezi sa iranskim nuklearnim programom.

Širak je rekao da SAD i Francuska imaju iste stavove po tom pitanju i da su dve zemlje rešene da krenu napred na konsturuktivan način. Francuski predsednik je dodao da prva stvar koju treba uraditi jeste da se obustavi program obogaćivanja uranijuma. Širak je ukazao da su pregovori način da se reši to pitanje, ali da će se oni nastaviti samo ako Iran suspenduje svoj nuklearni program.

SAD i evropske zemlje veruju da je jedan od ciljeva iranskog nuklearnog programa da ta zemlja sagradi nuklearno oružje. Iran insistira da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopsku namenu, odnosno proizvodnju energije za rastuće stanovništvo. Iranski lideri su odbili pozive da obustave obogaćivanje uranijuma pre pregovora, ali su ukazali da bi suspenzija mogla da bude rezultat tih pregovora. Iranski pedsednik Mahmud Ahmedinedžad, koji prisustvuje zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku, doveo je u pitanje pravo zapadnih zemalja, koje već poseduju nuklearno oružje, da diktiraju šta druge zemlje, kao što je Iran, mogu da čine na nuklearnom polju.

Predsednik Buš je apelovao na Savet bezbednosti UN da zavede sankcije Iranu ukoliko Teheran odbije da postupi u skladu sa zahtevima UN o suspenziji nuklearnog programa. Zemlje sa pravom veta u Savetu bezbednosti, Rusija i Kina, odupiru se takvim zahtevima.

XS
SM
MD
LG