Linkovi

U Njujorku počinje zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija


Predsednik Buš predvodi dug spisak svetskih lidera i vladinih ministara okupljenjuh u Njujorku na godišnjoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Ovogodišnji susret posebno je važan zbog razgovora o tome ko će biti novi generalni sekretar svetske organizacije.

Tokom narednih sedam dana pred skupštinom UN govoriće više od 80 šefova država i vlada. Generalni sekretar, Kofi Anan, izrazio je očekivanje da će se skupština pozabaviti svakim od gorućih svetskih pitanja:

”Mislim da će se govoriti o Libanu i šire, o Bliskom istoku, o Darfuru i Demokratskoj republici Kongo. Verujem da će Kosovo biti u vrhu dnevnog reda. Zatim razgovaraće se o borbi protiv virusa HIV i drugim pitanjima.“

Za Anana, narednih nekoliko meseci biće od ključne važnosti, jer u decembru ističe njegov desetogodišnji mandat. Niz deklarisanih kandidata za položaj generalnog sekretara već vodi aktivne kampanje, pa se očekuje da će i oni biti u Njujorku. Južnokorejski ministar inostranih poslova Ban Ki Mun smatra se za favorita, jer je u dva preliminarna glasanja članova 15-članog Saveta bezbednosti izbio na čelo. Medjutim, prema pravilima, svaka od pet stalnih članica tog saveta ima pravo veta, pa njegov izbor nije osiguran. Do sada, svi prijavljeni kandidati su muškarci iz Azije, jer po tradiciji, predstavnik tog kontinenta treba da dodje na čelo svetske organizacije. Ali u petak su tri baltičke zemlje imenovale letonsku predsednicu Vairu Vike-Frajber kao prvu ženu-kandidata, u trenutku kada ključne zemlje otvoreno govore o želji da neka žena preuzme taj položaj. Dugogodišnji posmatrač prilika u Ujedinjenim nacijama, profesor Univerziteta Kolumbija, Edvard Lak, kaže kako očekuje prijavljivanje novih kandidata:

”Dodavanje još jednog ili dva imena verovatno je dobra stvar, i verujem da će tako biti pre nego što se ovo završi. Svako ime nosi pozitivne i negativne osobine i mislim da ima 50 odsto šanse da kandidat dodje iz postojeće grupe ili da to bude neko ko još nije prijavljen.“

Lak kaže da će, s obzirom da je red na Aziju, izbor verovatno pasti na nekoga ko je prihvatljiv za Kinu i Sjedinjene Države. Američki diplomati ne otkrivaju kog kandidata bi mogli da podrže. Ali pomoćnik američkog državnog sekretara za medjunarodne organizacije, Kristen Silverberg, kaže da bi Sjedinjene Države želele nekoga sa snažno ispoljenim rukovodećim iskustvom i diplomatskim veštinama:

”Generalni sekretar može da igra važnu ulogu u premošćavanju razlika i usaglašavanju sporazuma. Važno je imati na umu da su Ujedinjene nacije komplikovana organizacija, što znači da je potreban neko sa sposobnošću da vodi. Dakle, nije dovoljno da to bude samo neki efikasan političar ili diplomata.“

Ambasadori pet stalnih članica Saveta bezbednosti kažu da su se dogovorili da ubrzaju proces izbora. Američki i kineski diplomati nadaju se da bi odluka mogla da padne već 28. septembra, dan posle završetka Generalne skupštine. Za taj dan predvidjeno je još jedno glasanje u Savetu bezbednosti, a septembarski predsednik saveta, grčki ambasador Adamantios Vasilakis, rekao je da bi to glasanje moglo da bude odlučujuće.

XS
SM
MD
LG