Linkovi

Beriša: Uskoro će međunarodna zajednica proglasiti nezavisnost Kosova


Tokom posjete Ljubljani predsjednik skupštine Kosova Kolj Beriša iznio je očekivanje kako će uskoro međunarodna zajednica proglasiti nezavisnost Kosova jer će u suprotnom doći do revolta na Kosovu

Predsjednik skupštine Kosova Kolj Beriša izjavio je na konferenciji za novinare, nakon sastanka s predsjednikom skupštine Slovenije Francetom Cukjatijem, kako današnji razgovor doživljava kao razgovor dva parlamenta i dvije države jer će i Kosovo uskoro postati država. Beriša je istakao kako je Slovenija oduijek pokazivala prijateljstvo i razumijevanje prema Kosovu, te da Kosovo očekuje pomoć od Slovenije u rješavanju pitanja konačnog statusa, odnosno potvrdu i priznanje njegove nezavisnosti. Dosadašnje razgovore Beograda i Prištine u Beču Beriša je ocijenio kao neuspješne za što je okrivio srpsku stranu koja se prema njegovim riječima ponaša destruktivno i stalno postavlja nove i neprihvatljive zahtjeve, što je, kako kaže, shvatila i međunarodna zajednica.

“Zbog toga međunarodna zajednica mora donijeti jednostranu odluku i priznati Kosovo kao nezavisnu državu, jer u suprotnom na Kosovu može da dođe do revolta“ upozorio je Beriša ipak iznoseći očekivanje kako do toga neće doći pošto će međunarodna zajednica pravilno odlučiti i priznati nezavisnost Kosova. Komentarišući izjavu premijera Srbije Vojislava Koštunice da će Kosovo zauvijek ostati dio Srbije predsjednik skupštine Kosova je rekao kako su Koštuničine tvrdnje apsurdne, neprihvatljive i bez pozitivnog efekta, te da spadaju u unutrašnji politički marketing Srbije.

S druge strane France Cukjati je napomenuo kako njegova zemlja zastupa načelo prava naroda na samoopredjeljenje pri čemu želi da to načelo bude ostvareno mirnim putem i na Kosovu i u skladu sa dogovorima sa susjednim državama.

Predsjednik slovenačkog parlamenta je izrazio žaljenje što pregovori Srbije i Kosova do sada nisu bili uspješni ali je naglasio „ kako taj neuspjeh ne smije da bude prepreka za razvoj Kosova u smjeru samostalne države i u smjeru njegove evropeizacije“.

XS
SM
MD
LG