Linkovi

Nastavak suđenja za zločine počinjene na području bivše SFRJ


Suđenje se nastavlja Milanu Milutinoviću, Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću, Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću, Sretenu Lukiću, optuženim za ratne zločine na Kosovu, počinjene 1999. godine.

Hašku sudnicu će sledeće sedmice zauzeti i bivši oficiri Vojske RS, optuženi za zločine u Srebrenici u julu 1995, kada je, prema optužnici, ubijeno oko sedam hiljada muslimana. To su Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Ljubomir Borovčanin, Radivoje Miletić, Milan Gvero, Vinko Pandurevićh i Milorad Trbić.

Biće nastavljeno i suđenje Milanu Martiću, koji je optužen za zločine nad nesrbima u Kninskoj Krajini i zapadnoj Bosni, od 1991. do 1995, kao i za raketni napad na Zagreb, maja 1995. godine. Nastavlja se i suđenje bivšim oficirima JNA Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću. Oni su optuženi za streljanje oko 250 hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara, kod Vukovara, 20. novembra 1991.

U haškoj sudnici biće i šestorica bivših visokih funkcionera tzv. Herceg Bosne tokom rata u BiH - Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoje Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić. Prema optužnici, oni su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu političkog i vojnog podjarmljivanja, etničkog čišćenja bosanskih muslimana i drugih nehrvata koji su živeli na delovima teritorije BiH za koje se tvrdilo da pripadaju Hrvatskoj Zajednici Herceg-Bosni i pripajanja tih teritorija kao dela Velike Hrvatske.

XS
SM
MD
LG