Linkovi

Socijaldemokratska partija Nemačke pobedila u Berlinu


Socijaldemokratska partija Nemačke pobedila je na izborima za Senat glavnog grada Berlina, koji sa 3,7 miliona stanovnika ima status federalne jedinice.

SPD vodi i na pokrajinskim izborima u Meklenburgu-Predpomeraniji, iako je u odnosu na stanje od pre četiri godine izgubila 11 odsto glasova. Izbori u ove dve federalne jedinice bili su pokazatelj raspoloženja prema strankama na saveznom nvou vladajuće koalicije kancelarke Angele Merkel. Nju čine SPD i konzervativci, odnosno Hrišćansko-demokratska unija i Hrišćansko-socijalna unija.

Pored toga, izbori u Berlinu i Meklenburgu-Predpomeraniji specifični su i zato jer je reč o jedine dve federalne jedinice u kojima su sa socijaldemokratama u koaliciji na vlasti reformisani istočnonemački komunisti, Partija demokratskog socijalizma.

U Berlinu je popularni gradonačelnik Klaus Voverajt uspeo da za SPD osvoji 31,4 odsto glasova, dok je CDU sa oko 22 odsto glasova zabeležila najgori posleratni rezultat u glavom gradu.

Levica, sa kojom su socijaldemokrate vladale, pala je sa 22,6 na 13,6 odsto glasova, ali su se Zeleni sa 9,1 popravili na 13,6. Tako se za SPD otvara mogućnost da napuste često i žestoko u javnosti kritikovanu koaliciiju sa bivšim komunistima i udruže se sa Zelenima, sa kojima su ipak na saveznom nivou vladali punih sedam godina.

U pokrajini Meklenburg-Predpomeranija je, pored velikih gubitaka socijaldemokrata, od značaja uspeh ekstremno desničarske, mržnjom prema strancima obojene Nacionaldemokratske partije Nemačke. Velikim delom i zbog malog učešća građana na izborima u pokrajini koja je ozbiljno pogođena problemom nezaposlenosti, ta stranka, koja je pod prismotrom državne bezbednosti, uspela je da dobije oko sedam odsto glasova i pređe prag za ulazak u pokrajinski parlament.

Posle Saksonije, to je druga savezna pokrajina u kojoj je NPD uspela da uđe u parlament. Takođe radikalno desna Nemačka narodnjačka unija zastupljena je u parlamentima Brandenburgu i u Bremenu, koji takođe ima status federalne jedinice. Ukoliko bi došlo do promene vladajuće koalcije u Meklenburgu, bio bi promenjen većinski odnos u Bundesratu, veću pokrajina saveznog parlamenta koji potvrđuje mnoge zakone koje usvaja Bundestag.

Socijaldemokratsko-konzervativna vladajuća koalcija u Bundesratu sada ima većinu od 44. Sa promenom vlade u Meklenburgu imala bi dvotrećinsku većinu dovoljnu i za promene saveznog ustava.

XS
SM
MD
LG