Linkovi

Povećan nivo nikotina u cigaretama povećava zavisnost


Sekretarijat za zdravlje države Masačusets naveo je u izveštaju da su nivoi nikotina u cigaretama, prodatim u toj državi, povećani za prosečno 10 odsto u periodu izmedju 1998. i 2004. godine.

Tri od najpopularnijih vrsta cigareta omiljenih medju mladjim pušačima, Marlboro, Njuport i Kamel pokazali su povećanje od 12 procenata, dok je u Kul, vrsti mentol cigareta nivo povećan za 20 odsto. Još jedna vrsta Doral Lajts, izmeril je 36 odsto povećanja. Portparol kompanije Filip Moris, najvećeg američkog proizvodjača cigareta izjavila je da kompanija razmatra taj izveštaj i da trenutno nema komantar. Izveštaj je naišao na pomešane reakcije anti-pušačkih aktivista i zdravstvenih stručnjaka.

Doktor Stenton Glanc je aktivista i profesor na univerzitetu Kalifornije u San Francisku.

«Bio sam šokiran podacima iz ovog izveštaja,» kaže on

Drugi stručnjaci su rezervisani. Oni naglašavaju da tar, koji u stvari sadrži hemikalije koje uzrokuju rak, nije ni pomenut. Jedan zdravstveni ekspert kaže da duvanske kompanije već poseduju tehnologiju za potpuno uklanjanje nikotina i proizvodnju cigareta od kojih se ne stiče veća zavisnost, ali da su bile nevoljne da to učine. Nikotin u cigaretama je ono što utiče na mozak da želi više. Pušači kažu da povećanje nivoa nikotina nije fer.

«Mislim da je to potpuno nepotrebno. To je kao snažno navodjenje svakoga da nastavi svoju lošu naviku, bilo da želi da ostavi pušenje ili ne».

U izveštaju Svetske zdravstvene organizacije navodi se da je duvan odgovoran za oko 5 miliona smrtnih slučajeva svake godine. U njemu je procenjeno da bi taj broj mogao da se udvostruči na 10 miliona svake godine do 2020. Upotreba duvana je rastući problem u zemljama u razvoju, posebni medju siromašnima. Kineski zdravstveni zvaničnici trude se da promovišu uverljivu javnu kampanju o opasnosti od cigareta za oko 350 miliona pušača u Kini.

Aktivista protiv pušenja Džefri Vigant izjavio je da veruje da proizvodjači manipulišu nivoima nikotina kako bi se uklopili u ukuse koji se traže u drugim zemljama. Vigand je bivši izvršni direktor u duvanskoj kompaniji Braun i Vilijamson. On je bio svedok američke vlade u slučaju u kojem su optuženi proizvodjači nikotina da su svesno povećali nivoe nikotina kako bi porasla zavisnost.

«Veži ih mlade, veži ih za ceo život. Čuo sam tu mantru svakoga dana od viših menadžera u kompaniji u kojoj sam radio,» kaže Vilijamson.

Masačusets je samo jedna od tri američke države koje zahtevaju od duvanskih kompanija da istaknu nivo nikotina. Inicijativa protiv duvana Svetske zdravstvene organizacije pozvala je na strožije regulisanje svih formi duvanskih proizvoda širom sveta. J

edan stručnjak rekao je za Glas Amerike da je za duvanske kompanije lako da proizvedu cigarete koje mogu da prodju bilo kakvo testiranje nikotina koje vlade mogu da upotrebe.

XS
SM
MD
LG