Linkovi

Došla teška vremena za američkog proizvođača motornih vozila


Čuveni američki proizvođač motornih vozila, kompanija Ford, nalazi se u lošoj situaciji, a rešenje će pokušati da pronađe u velikom restrukturiranju. Automobilski gigant ponudio je danas otpremninu svakom od svojih 75 hiljada sindikalnih radnika u Americi.

Kompanija koja je među prvima počela mosovnu proizvodnju odlučila je da smanji radnu snagu, a najveći razlog su troškovi beneficija za zaposlene i konkurencija na tržištu. Došla su teška vremena za Ford. Neuspeh da se prilagodi promenama na tržištu, kao što je prelazak na manja vozila, doveo je do opada vrednosti akcija i prodaje. Novi izvršni direktor Alen Maleli pokušava da unese promene, i počinje sa planom za rastrukturiranje, koji se sastoji od zatvaranja fabrika i otpuštanja radnika.

«Sve se svodi na to da Ford ima ogromne kapacitete, i fabrike i radnike koji ne rade ništa, što košta mnogo. Moraju da smanje troškove», objašnjava Den Arnal, ekonomski analitičar TV mreže ABC.

Plan je da se ponudi opcija otpremnine i prevremene penzije svakom od 75 hiljada radnika. Oni koji to prihvate dobiće između 35 i 140 hiljada dolara. Sindikat je već odbacio plan, a sami radnici su zabrinuti.

«Mogu da kažem da ima dosta tenzije, neki ljudi su nervozni, a mnogi od njih zabrinuti su za svoje radno mesto», kaže Erik Poter, dok Džef Eron dodaje:

«Radije bih ostao, šta da radimo mi koji smo toliko dugo ovde?»

A za one koji ostanu, pitanje je da li će moći da se takmiče?

«Ford je vrlo ranjiv jer nema nove proizvode», ističe analitičar Džesi Toprak.

Smanjenje broja zaposlenih ipak nije toliko neočekivano. «Ford» je ranije ove godine najavio da će ukinuti 30 hiljada radnih mesta do 2012. Kompanija pokušava da se vrati među najprofitabilnije na tržištu.


XS
SM
MD
LG