Linkovi

Predsednik Džordž Buš želi da iznudjena priznanja budu validni dokazni materijal


Predsednik Buš je suočen sa oštrim protivljenjem ključnih ličnosti iz sopstvene stranke. Radi se o pravilima kojih moraju da se pridržavaju istražni organi prilikom saslušavanja osoba osumnjičenih za terorističke aktivnosti i o načinu na koji se vode procesi optuženima za terorističke aktivnosti.

Predsednik Buš je izjavio da bi zakonski predlog podnet o tim pitanjima u Senatu mogao -- ukoliko bude usvojen -- ukinuti programe od presudne važnosti koje sprovodi Centralna obaveštajna agencija.

Predsednik Buš smatra da vreme ističe za debatu koja se u SAD vodi oko metoda saslušavanja koje će, smatra on, odrediti da li Amerika može da se odbrani od terorista. Predsednik Buš se zalaže za usvajanje zakona kojim bi se vojnim tribunalima dozvolilo da sude osobama optuženim za terorističke aktivnosti. Tim zakonom bi dokazi bili u kategoriji poverljivih podataka tako da optuženi u taj materijal ne bi imali uvid. Pored toga, predsednik Buš želi da iznudjena priznanja budu validni dokazni materijal, i da američki istražni organi budu zaštićeni od zakonskog gonjenja u slučaju da pribegnu metodama koje možda krše Ženevsku konvenciju o tretmanu ratnih zarobljenika.

Bela kuća je saopštila da predsednik Buš ne pokušava da promeni Ženevsku konvenciju već da samo želi pojašnjenje koje će je učiniti -- kako je rekao predsednik Buš -- ”jačom.“
Medjutim, neki ugledni republikanci u Senatu ne slažu se sa tim predlozima. Oni smatraju da ti predsednikovi predlozi ne udovoljavaju ustavnim standardima, na koje se poziva američki Vrhovni sud, i da bi mogli da ugroze američke vojnike u inostranstvu ukoliko i druge zemlje odluče da na svoj način interpretiraju Ženevsku konvenciju.

Odgovarajući ,na pitanja novinara u ružičnjaku Bele kuće, predsednik Buš je izjavio da je zakonska mera kojom bi se pojasnilo šta je dozvoljeno Ženevskom onvencijom, vrlo bitna za istrage koje sprovodi CIA, a koje čine Ameriku bezbednijom.

“Suština je jednostavna. Ukoliko Kongres usvoji zakon kojim se ta pravila ne pojašnjavaju, program će biti obustavljen.”

Direktor CIA Majkl Hejden izjavio je da će program biti prekinut ukoliko Kongres ne bude zaštitio isledne organe od mogućih zakonskih reperkusija zbog kršenja medjunarodno prihvaćenih normi.

Senator Džon MekKejn, i sam bivši ratni zarobljenik, smatra da Hejden pokušava da zaštiti svoju reputaciju na uštrb reputacije čitave zemlje time što traži da mu se daju odrešene ruke kako bi agenti CIA mogli da ophode prema zatvorenicima po svom nahodjenju.

Senator MekKejn i njegove republikanske kolege Džon Vorner, Lindsi Grem i Suzan Kolins pridružili su se demokratama i u Senatskom odboru za oružane snage formulisali alternativni zakonski predlog o tim spornim pitanjima.

Mada predsednik Buš nije otvoreno zapretio da će uložiti veto na taj zakonski predlog, rekao je da neće potpisati ništa čime se ugrožava program Centralne obaveštajna agencije.

“Zakonski predlog mora da prodje samo jedan test. Ja želim odgovor na pitanje koje ću postaviti obaveštajnim agencijama, a koje glasi da li će one moći da nastave taj važan program ukoliko zakon, koji mi Kongres uputi na potpis, bude usvojen. To će biti moje pitanje.”

Posle predsednikovog priznanja da su osumnjičeni za terorističke aktivnosti bili držani u tajnim zatvorima CIA, ministri inostranih poslova Evropske unije pozvali su administraciju predsednika Buša da poštuje medjunarodno pravo.

XS
SM
MD
LG